Artroza, boala vârstei a treia care a ajuns să afecteze din ce în ce mai mult tinerii 


Artroza, cunoscută de multe ori și sub denumirea de osteoartrită, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din sfera ortopedică. 


În esență, boala apare atunci când discutăm de uzura cartilajului articular, un țesut care are rolul de a proteja capetele oaselor și care ajută la mobilitatea articulațiilor. Cu trecerea timpului, acesta se deteriorează și, într-un final dispare, moment în care oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freacă între ele și, astfel, provoacă lezarea țesutului care duce, invariabil, la durere. Artroza este specifică persoanelor în vârstă, apărând, de obicei, după 55 - 60 ani. Însă ultimele decenii ne-au arătat că această problemă specifică vârstei a treia poate apărea și timpuriu, existând din ce în ce mai multe cazuri de persoane de 40 de ani sau chiar mai puțin care suferă de această afecțiune. Doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai reputați chirurgi ortopezi din țara noastră, ne explică motivele care stau la baza apariției osteoartritei, precum și de ce aceasta afectează persoane la vârste neobișnuit de mici. 

Factorii declanșatori 

 

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că osteoartrita este o boală articulară degenerativă și, din păcate, a devenit una dintre principalele cauze de invaliditate în rândul adulților trecuți de 60 de ani. Grav este faptul că invaliditatea în anumite cazuri, în special în rândul bătrânilor, poate să fie severă, mai ales atunci când vorbim de cea de la nivelul șoldului sau a genunchiului. În acest caz, factorii declanșatori sunt multipli, însă putem spune că există o legătură certă între afecțiunile meniscului și apariția acestei boli. Ruperea celui dintâi, coroborată cu netratarea acestuia duce, în timp, la degradarea cartilajului articular. Apoi, trebuie să luăm în calcul ruptura ligamentelor, un alt element esențial al genunchiului, care, de multe ori, poate trece neobservată sau neglijată, mai ales în anii tinereții, atunci când practicăm des sport și avem tendința de a ne supraevalua capacitățile fizice ale organismului. “În aceeași măsură, obezitatea este unul dintre factorii declanșatori ai artrozei de la nivelul genunchiului, întrucât presiunea resimțită de articulație este mult mai mare și, invariabil, duce la afectarea acesteia. Nu în ultimul rând, cei care au picioarele crăcănate, cunoscutele picioare “în paranteză”, provoacă o încărcare excentrică a articulației și, astfel, apare erodarea ei.”, declară doctorul Predescu. 

 

Primele simptome 

Din păcate, atunci când vorbim de artroza de la nivelul genunchiului, cunoscută și sub denumirea de gonartroză, această afectare este ireversibilă chiar dacă, în anumite condiții, prin suport medical, ea poate și încetinită sau chiar stopată. În momentul în care boala a evoluat, apare, mai întâi, durerea la nivel local, deformarea articulară și pierderea mobilității genunchiului. În afară de durere, ajungem să vorbim de rigiditate și, implicit, de blocarea articulațiilor, care este mai frecventă dimineața, imediat după trezire sau după o perioadă mai îndelungată de inactivitate. De asemenea, trebuie luate în calcul și acele pocnituri sau trosnituri ale articulației din timpul mișcării, semnale de alarmă care, de multe ori, sunt neglijate de foarte multe persoane. “Vizita la medicul ortoped de la primele simptome este esențială, mai ales în prezent când, datorită avansului medicinei, soluțiile de tratament sau de încetinire a progresului bolii sunt mult mai eficiente decât în trecut”, susține Vlad Predescu. În primul rând, vorbim de tratamente conservatoare, care sunt esențiale în vederea reducerii durerii și a progresiei bolii. Aici intervine și medicina regenerativă de refacere a cartilajului articular, care are potențialul de a vindeca leziunea condrală într-un stadiu incipient. 

Intervențiile chirurgicale, salvatoare în cazurile grave

Tehnica chirurgicală AMIC, utilizată de doctorul Predescu cu succes de ani buni, este o metodă non-invazivă, efectuată într-o singură operație, prin care se reconstruiește biologic cartilajul, utilizând resursele proprii ale organismului. Astfel, se întârzie cu mult evoluția către artroză și, astfel, este amânat momentul în care este necesară o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului. În formele avansate de artroză de la nivelul articulației genunchiului, singura soluție rămâne însă operația, fie pentru a realiza o protezare parțială sau unicompartimentală, atunci când situația de fapt o permite, fie printr-o înlocuire totală a articulației genunchiului. Iar în acest caz, tehnologia vine puternic în ajutorul medicilor ortopezi, odată cu apariția protezelor personalizate de genunchi sau a robotului Mako, cel care asistă chirurgul în timpul intervenției pentru o acuratețe dusă la extrem, care se traduce printr-un timp de recuperare postoperatorie mai mic și dureri mult reduse. 

Artroza în rândul tinerilor

Din păcate, medicii ortopezi atrag atenția că foarte mulți pacienți tineri ajung să facă artroză la vârste din ce în ce mai fragede. Motivul principal este obezitatea care are capacitatea de a face ravagii la nivel osteoarticular. “Orice kilogram în plus  pune o presiune din ce în ce mai mare asupra articulațiilor, în special în cazul genunchiului sau a gleznei. Gândiți-vă doar în cazul celei din urmă - nu este o articulație foarte mare și totuși este nevoită să susțină toată greutatea corpului, lucru resimțit din plin, în special în cazul pacienților supraponderali.” declară doctorul Predescu. Factorul ereditar este, de asemenea, un semnal de alarmă pentru pacienții tineri. Cele mai recente studii au arătat că tinerii cu părinți sau bunici care au suferit protezări trebuie să fie atenți la orice fel de dureri articulare de la nivelul genunchiului care nu cedează la tratamentele obișnuite, chiar și atunci când au până în 40 de ani. De asemenea, cei care practică mișcarea la un nivel intensiv sau sporturi de contact predispuse la accidentări au obligația de a recunoaște semnalele pe care organismul le transmite, astfel încât să evite exercițiile forțate sau cele care provoacă șocuri în articulații. “Acești oameni activi pot să își păstreze tonusul muscular și circulator, foarte importante de atlfel, prin activități care reduc presiunea de la nivelul șoldurilor sau a genunchilor, cum ar fi înotul, ciclismul sau cele realizate în sala de fitness” concluzionează doctorul Predescu. 

Elon Musk devine Terminator!

 

 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies