Boala care va afecta peste 150 de milioane de persoane până în 2050


Un studiu publicat recent scoate la iveală detalii îngrijorătoare despre o afecțiune care se răspândește cu rapiditate la nivel mondial.

Sursă foto: Shutterstock

Este vorba despre demență, boală care va afecta peste 150 de milioane de persoane până în 2050, potrivit cercetării publicate în The Lancet.

Obezitatea, fumatul, zahărul în exces din sânge sunt factori care influențează apariția demenței și care afectează tot mai multe persoane de la an la an. Astfel, creșterea la peste 150 de milioane de persoane diagnosticate cu demență este una majoră, dacă ne gândim că în 2019 numărul celor afectați de boală era de aproximativ 57 de milioane.

Potrivit specialiștilor, populațiile cele mai afectate de demență sunt cele care trăiesc într-un mediu socio-economic precar și care prezintă niveluri ridicate pentru factorii de risc enumerați mai sus. Astfel, cele mai afectate zone ale globului sunt Africa și Orientul Mijlociu, în timp ce Asia-Pacific și Europa de Vest se situează la polul opus.

Totuși, se așteaptă creșteri semnificative și în țările din vestul Europei. Este estimat că numărul cazurilor de demență va crește cu 75% în Marea Britanie, de la 907.000 de cazuri în 2019, la 1,6 milioane de cazuri în 2050.

Pe lângă factorii de risc enumerați anterior, cercetătorii consideră că nivelul de educație joacă un rol important în prevenirea demenței și militează pentru sporirea accesului la educație în toată lumea.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies