Care sunt primele simptome ale infecţiei cu varianta Omicron. Cum îţi poţi da seama că eşti infectat cu tulpina din Africa de Sud 


Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate şi în România. Specialiştii din întreaga lume atrag atenţia că este foarte probabil ca această tulpină să devină dominantă în întreaga lume. 


Deja aproape toate statele au început să ia în calcul noi restricţii pentru a limita răspândirea acestei tulpini din Africa de Sud. Autorităţile din România au anunţat deja primele măsuri în acest sens. Astfel, a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test negativ PCR efectuat cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în România și carantină obligatorie pentru cei nevaccinați, în cazul persoanelor care se întorc din state din afara UE. Persoanele care se întorc din UE trebuie să prezinte în continuare certificatul verde.

Ce simptome prezintă varianta Omicron 

Conform primelor informaţii, varianta Omicron nu ar provoca simptome mai severe ale bolii. Printre primele semne ale infecţiei cu această tulpină din Africa de Sud se numără durerile în gât şi faringitele, potrivit medicului Adrian Streinu Cercel. De asemenea, doctorul a precizat că majoritatea persoanelor infectate cu această tulpină sunt asimptomatice sau uşor simptomatice, doar doar 5% dintre pacienţii afectaţi dezvoltând forme care să necesite terapie intensivă.

„La nivelul studenților, cei care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, a spus prof. Adrian Streinu-Cercel.

Medicul Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că această nouă variantă prezintă foarte multe mutaţii şi tinde să devină dominantă în întreaga lume. 

„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot”, a precizat reputatul medic.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies