Ce înseamnă poluare vaginală?


Prezervativ la fiecare contact sexual, ne spun medicii ginecologi. Și nu doar ca să vă protejeze de virusurile hepatitice B, C și de HIV. Prezervativul menține sănătatea aparatului genital feminin și împiedică poluarea vaginală.


Am întâlnit foarte des paciente extrem de tinere, care avuseseră un singur partener sexual. Și care aveau leziuni precanceroase ale colului uterin, cauzate de nenumărate tulpini de HPV. Și nu înțelegeau cum a fost posibil. Odată ce aveți contact sexual fără prezervativ, veți prelua de la partener toți microbii, pe care acesta i-a preluat de la toate partenerele sexuale anterioare”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Poluarea vaginală. Când apare?

Poluarea vaginală se produce odată cu primul contact sexual din viață, dacă nu folosești prezervativ. Aceasta însemană că te vei polua cu TOȚI microbii tuturor partenelor parterului tău actual.

Un singur partener sexual poate însemna poluare vaginală de la mai mult de 10 persoane. Chiar dacă te afli la primul raport sexual din viață, dar partenerul tău și-a început viața sexuală cu un timp înainte. De aceea, medicii insistă să folosești prezervativ la fiecare contact sexual. Raționamentul nu se referă doar la prevenirea apariției sarcinii, la prevenirea infectării cu HIV.

Poluarea vaginală în trompele uterine

Infecțiile la vârstă mică cu bacterii precum infectiile cu gonococ, chlamydii, mycoplasme, lăsate netratate – nu dau simptome – dar afectează trompele uterine. Aceste organe, distruse de infecții latente, nu mai sunt funcționale și, când îți dorești un copil, e imposibl să apară natural.

Trompele uterine sunt cele două organe în care are loc întânirea dintre spermatozoid (celula reproducătoare masculină) și ovocit (celula reproducătoare feminină). Așa apare viața. Ulterior, noua celulă, din care se va dezvolta embrionul, va migra spre uter și se va lipi în mucoasa acestuia, numită endometru.

Când inflamația persistă și e cauzată de infecții netratate, apare lichid în trompele uterine. Se numește boală inflamatorie pelvină. Trompele uterine sunt niște tuburi lungi, care au perișori microscopici. Aceștia coordonează spermatozoizii să se întâlneacă cu ovocitul. Apoi, în alt sens, vor conduce noua viață spre uter.

O infecție netratată va genera lichid cu celule inflamatorii în trompe. Așa nu doar că nu poate apărea sarcina, dar netratată boala, nici prin fertilizare in vitro nu e posibilă o sorcină. De ce? Lichidul cu celule inflamtorii este toxic pentru embrion.

Poluarea vaginală nu înseamnă secreții vaginale

Secrețiile vaginale sau scurgerile vaginale sunt un proces fiziologic. Au rol protector împotriva infecțiilor și rol de lubrifiere vaginală. Secrețiile vaginale normale au aspect diferit în functie de vârsta ori de momentul ciclului menstrual. Sunt mai abundente în perioada de ovulație.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Dr. Dragoș Crețoiu, despre diferentele între o boala genetică și una ereditară

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Dr. Ionuţ Leahu: “În cabinetul stomatologic nu exită risc de...
Dr. Iulian Călin: ”Singurul medicament pentru vasele de sânge e mersul pe jos,...
Mesaj emoționant al ministrului Tătaru pentru cei care nu cred că există Covid-19....
Câte locuri sunt de fapt la ATI pentru pacienții cu Covid-19. Avertismentul ministrului...
Dr. Bogdan Pascu. Ce înseamnă când un copil are creșteri întârziate de înălțime
Ce spune ministrul Sănătății despre pericolul carantinării Capitalei sau a unui...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies