Cum să-ți dai seama dacă îți crește tensiunea arterială: acestea sunt semnele de alarmă 


Cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, așa că este foarte important să vă monitorizați tensiunea arterială.


Tensiunea arterială este presiunea sângelui care circulă în artere. Inima pompează sângele în aortă, de unde este distribuit în alte artere care se împart până când ajunge la toate organele, explică cei de la Clínica de la Universidad de Navarra.

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, forța sângelui împotriva pereților arterelor este în mod constant foarte mare, ceea ce face ca inima  să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.

Consecințele hipertensiunii arteriale pot fi resimțite la nivelul inimii, creierului sau rinichilor, crescând riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau boală renală. Riscurile sunt și mai mari atunci când sunt prezente și alte afecțiuni, cum ar fi hipercolesterolemia sau diabetul.

Valorile tensiunii arteriale

Pentru a reduce riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral este esențial să cunoașteți valorile corecte ale tensiunii arteriale. Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul a 2 cifre. Prima se referă la tensiunea arterială sistolică, care măsoară presiunea din artere atunci când inima bate. Cea de-a doua, tensiunea arterială diastolică, se referă la presiunea din artere între bătăile inimii.

Conform Asociației Americane a Inimii, valorile tensiunii arteriale sub 120/80 mm Hg sunt considerate a fi în limitele normale. 

Cum să vă dați seama dacă tensiunea arterială este în creștere

În multe cazuri, tensiunea arterială ridicată nu provoacă niciun simptom, astfel încât daunele se pot acumula în organism timp de ani de zile, fără ca persoana să fie conștientă de acest lucru. De aceea, este indicat să faceți controale medicale regulate.

Uneori, există semne care pot dezvălui că tensiunea arterială este în creștere. "Cel mai clasic este o durere de cap, de obicei însoțită de amețeli", explică doctorul Luis Miguel García, vicepreședinte al Societății Aragoneze de Medicină Familială și Comunitară din Heraldo.

Pe lângă durerile de cap frecvente, sângerările nazale spontane, senzația de neliniște, nervozitatea, senzația de frig și anxietate, palpitațiile și tremuratul sunt alte simptome asociate cu hipertensiunea arterială.

Un semn care ar putea trece neobservat este o mică hemoragie la nivelul ochiului, arată Garcia. "Un mic vas se sparge în globul ocular, ochiul este roșu, semn pe care foarte multe persoane nu îl iau în seamă, când de multe ori cauza este un vârf al tensiunii arteriale.

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies