Descoperirea care poate reda vederea. Ce au aflat oamenii de ştiinţă 


Oamenii de ştiinţă au gasit o modalitate care ar putea ajuta la redarea vederii pierdute în urma unei degenerescenţei maculare, o afecţiune legată de vârstă și de boala ereditară retinită pigmentară.


Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză de orbire. Retinita pigmentară (RP) este o afecțiune genetică rară care provoacă deteriorarea și pierderea celulelor din retină.

Medicamentul disulfiram - comercializat sub denumirea comercială Antabuse - utilizat pentru tratarea alcoolismului, ar putea deține cheia pentru restabilirea acestei pierderi de vedere, sustin oamenii de stiinţă. 

"Știam că medicamentul disulfiram o blochează pentru a trata alcoolismul este foarte asemănătoare cu calea care este hiper-activată în cazul orbirii degenerative", spune Michael Telias, profesor asistent de oftalmologie, de neuroștiință și în cadrul Centrului pentru Știința Vizuală de la Centrul Medical al Universității din Rochester. Telias este primul autor al lucrării din Science Advances.

Ce au descoperit cercetătorii în cadrul studiului 

"Ne așteptam la o oarecare îmbunătățire, dar descoperirile noastre ne-au depășit așteptările. 

În cadrul unei cercetări care a implicat șoareci, cercetătorii au descoperit că disulfiramul a ajutat la restabilirea unei părţi a vederii prin suprimarea zgomotului senzorial din retina interioară, cauzat de moartea fotoreceptorilor din retina exterioară, care este provocată de progresia degenerării retinei exterioare (cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau retinita pigmentară), în care celulele care detectează lumina, numite "fotoreceptori", mor încet de-a lungul anilor.

În cadrul cercetărilor sale anterioare, în calitate de cercetător postdoctoral la Universitatea din California, Berkeley, Telias a descoperit că moartea fotoreceptorilor perturbă funcția retinei interne. Acest lucru cauzează zgomotul senzorial care, în cele din urmă, devine o barieră între fotoreceptorii supraviețuitori și creier.

Această ultimă cercetare, condusă de Richard Kramer, profesor la Universitatea din California, Berkeley, și Michael Goard, profesor asistent la Universitatea din California, Santa Barbara, a descoperit că disulfiramul poate viza acel zgomot senzorial, permițând fotoreceptorilor supraviețuitori din retina exterioară să completeze semnalul către creier și, în cele din urmă, să restabilească o parte din vedere. Aceștia au descoperit că șoarecii aproape orbi, tratați cu disulfiram, au fost mult mai buni la detectarea imaginilor de pe un ecran de calculator.

"Șoarecii tratați chiar văd mai bine decât șoarecii fără medicamente. Acești șoareci în special abia dacă puteau detecta imagini în acest stadiu târziu de degenerare", spune Kramer.

Sursa foto: freepik.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies