Greșelile pe care le faci în timpul curățeniei de Paște și care te pot îmbolnăvi


Curățenia de Paște este în toi în cele mai multe case și este o mare provocare pentru toate gospodinele care profită de acest moment pentru a șmotrui prin toate cotloanele și a-și primeni casa pentru primăvară. Un expert în curățenie atrage, însă, atenția, la câteva greșeli pe care s-ar putea să le faci, fără să îți dai seama că faci, de fapt, și mai multă mizerie, punându-ți astfel sănătatea în pericol.


Fiecare gospodină are metoda ei de a face curățenie, însă multe comit o serie de greșeli al căror rezultat este acumularea a și mai multe bacterii, praf și mizerie, care pe termen lung îți dau mai mult de lucru, dar sunt și un pericol pentru sănătate.

Jessica Bennett este expert în curățenie și a dezvăluit care sunt cele mai comune opt greșeli comise în cadrul acestui proces:

• Ustensilele pentru curățenie nu sunt curățate corespunzător și nu fac decât să împrăștie murdăria, praful și bacteriile. Sfat: Folosiți cârpe curate, perii igienizate și capete de mop noi sau spălate bine și curățați sau înlocuiți filtrele de la aspirator în mod regulat.

• Dezinfectarea suprafețelor se face fără curățare prealabilă. Spălarea suprafețelor îndepărtează fizic germenii, iar dezinfectarea îi omoară; când o suprafață este acoperită cu praf sau reziduuri, soluțiile pentru dezinfectare nu sunt sută la sută eficiente împotriva germenilor.

• Petele sunt frecate, în loc să fie tamponate. Fie că vorbim de o pată proaspătă, fie de una mai veche peste care aplicați soluții de curățare, suprafața nu trebuie să fie frecată, pentru că asta poate înrăutăți situația, pata se va întinde și germenii la fel, intrând și mai adânc în material. Sfat: aplicați soluția de curățare și tamponați apoi cu o cârpă curată, albă, pentru a absorbi reziduurile.

• Soluțiile dezinfectante nu sunt lăsate să acționeze suficient. Fie că vorbim despre curățarea blatului de bucătărie, a mobilierului sau a suprafețelor din baie, tendința este să ștergem imediat după aplicarea soluției de curățare sau dezinfectare. Răbdare! Unele suprafețe trebuie să fie bine umezite, iar unele soluții trebuie lăsate să acționeze câteva minute pentru ca germenii să fie eliminați, iar sănătatea celor din casă să fie, astfel, protejată.

• Folosirea bureților pentru curățarea suprafețelor. Stop! Bureții trebuie să dispară din „arsenalul” pentru curățenie al oricărei gospodine. Ei sunt adevărați magneți pentru bacterii, pe care apoi le eliberează pe alte suprafețe curățate cu aceiași bureți. Sfat: înlocuiți buretele cu cârpe din microfibră sau chiar cu șervețele.

• Aceeași cârpă este folosită pentru curățenie în toată casa. Greșit! Deși pare mai eficient așa, această metodă nu face decât să favorizeze transferul germenilor și al murdăriei dintr-o încăpere în alta. Și nu vrei ca bacteriile din baie să ajungă în bucătărie. Sfat: Folosiți câte o cârpă pentru fiecare cameră din casă și, dacă sunt reutilizabile, asigurați-vă că sunt curățate corespunzător atât înainte de curățenie, cât și după ce ați terminat.

• Curățenia nu se face cu o aerisire corespunzătoare a casei. Din acest motiv, praful nu are pe unde să iasă și se va așeza la loc foarte rapid. În plus, soluțiile de curățare, mai ales cele pe bază de amoniac sau clor, eliberează vapori ce pot fi periculoși pentru sănătate. Deschideți larg măcar o fereastră atunci când faceți curățenie sau măcar porniți un ventilator ori aerul condiționat.

• Curățenia se face de jos în sus. Deși sensul ar trebui să fie invers. Fără să reprezinte, efectiv, un pericol, această metodă îți va zădărnici eforturile. Atunci când cureți întâi podeaua, iar apoi ștergi praful și abia la final mături sau aspiri pereții și tavanele, praful și toate reziduurile vor cădea pe podeaua proaspăt curățată și la final va trebui să închei cu ce ai început.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies