Înțepăturile de meduză: ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci


Dacă ați auzit că este bine să aplicați oțet dacă sunteți înțepat de o meduză, nu ascultați acest sfat. Vă spunem de ce acest remediu și alte remedii sunt contraproductive și care este cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți dacă sunteți înțepat de o meduză.


Este esențial să știți ce trebuie să faceți dacă sunteți înțepat și, mai ales, ce nu trebuie să faceți. Unele dintre cele mai comune remedii casnice pot agrava durerea și disconfortul provocate de înțepături.

Aplicarea oțetului pe înțepăturile meduzelor, departe de a ameliora simptomele, le poate agrava. "Am văzut că oțetul activează celulele înțepătoare, determinându-le să elibereze veninul", explică Verónica Fuentes, cercetător la Departamentul de Biologie Marină și Oceanografie al Institutului de Științe Marine al CSIC.

Celulele înțepătoare rămân atașate de pielea persoanei în momentul înțepăturii. În funcție de specia de meduză, precum și de tipul de piele și de sensibilitatea persoanei, pe piele se produce o leziune care poate provoca durere, arsură, inflamație, roșeață... Disconfortul "poate dura de la câteva ore la zile sau săptămâni", avertizează specialistul.

Prin urmare, atunci când se decide ce substanță să se folosească, "trebuie să se țină cont de faptul că compusul utilizat nu activează aceste celule înțepătoare, așa cum se întâmplă în cazul apei de mare", adaugă Fuentes.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le faceți:

  • Să frecați zona afectată 
  • Să curățași cu nisip 
  • Să aplicați orice substanță corozivă, cum ar fi alcoolul sau amoniacul.
  • Să curățați cu apă 

Toate aceste acțiuni pot nu numai să răspândească veninul și să crească intensitatea simptomelor, ci și să provoace răni ale pielii și să crească riscul de infecție.

Cercetătoarea Verónica Fuentes ne reamintește că cel mai bun remediu de prim ajutor pentru o înțepătură de meduză este să aplicăm imediat apă de mare, "cel mai eficient, inofensiv și economic compus". În plus, ar trebui respectate următoarele recomandări:

Mergeți la postul de prim ajutor, unde știu ce compuși să folosească pentru a inactiva celulele înțepătoare de pe piele. În plus, aceștia pot indica un tratament pentru a atenua durerea dacă aceasta este severă.

În cazul în care nu există un punct de asistență în apropiere și există rămășițe de tentacule lipite de piele, trebuie să folosiți întotdeauna mănuși și pensete pentru a le îndepărta, nu le îndepărtați niciodată direct cu degetele.

  • Nu vă îmbăiați din nou după ce ați fost înțepat.
  • Lăsați zona neacoperită, astfel încât să fie expusă la aer.
  • Pentru a reduce umflarea care apare de obicei în zona înțepăturii, puteți aplica o pungă de gheață timp de 5-10 minute, dar înfășurați-o bine, niciodată direct pe piele.
  • Monitorizați evoluția leziunii și luați măsuri de precauție extreme pentru a evita infecția.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies