Migrena poate fi combătută prin alimentaţie. Ce să mănânci ca să scapi de durerile de cap


O migrenă este ca un musafir neplăcut care îţi bate la uşa fix când voiai să faci ceva important pentru tine. Poţi lua o pastilă şi să aştepţi să treacă, poţi încerca să dormi, să meditezi sau să faci exerciţii care să aline durerea, însă probabil ştii că aceste remedii sunt doar temporare. Pe lângă tratamentul de moment, migrenele pot fi ţinute la distanţă şi cu ajutorul unor alimente ce conţin nutrienţi esenţiali pentru organism.


Cum apar migrenele

Toată lumea ştie că o durere de cap poate fi foarte neplăcută, însă migrenele sunt mult mai intense şi sunt însoţite de alte simptome neplăcute. Migrenele sunt de cele mai multe ori recurente şi sunt de fiecare dată la fel de puternice şi de sâcâitoare.

O migrenă poate să dureze şi zile intregi şi de cele mai multe ori este însoţită de sensibilitate la lumină, greaţă şi vărsături şi de tulburări ale vederii. Ea se poate manifesta pe o singură parte a capului (migrena comună) sau pe ambele părţi (migrena clasică). 

Migrena se declanşează, potrivit specialiştilor, atunci cand serotonina este eliberată din trombocite în sânge la nivelul rinichilor; are loc ulterior o contractare a vaselor sanguine, însă cum serotonina se epuizează până ajunge la nivelul creierului, aici vasele se vor dilata, determinând durere la nivelul nervilor şi, implicit, episodul de migrenă.

Cum se manifestă migrena

Concret, migrena este mai mult decât o durere de cap care trece cu o pastilă banală. Simptomele care indică un episod de migrena sunt durerea pulsatilă pe una sau ambele părţi ale capului, însoţită de obicei de stare de greaţă, eventual vărsături, tulburări de vedere şi sensibilitate la lumină; în cazuri severe pot apărea inclusiv sensibilitate la sunete şi mirosuri, diaree, stare de oboseală şi confuzie, frisoane, transpiraţii, congestie nazală, sensibilitate a scalpului şi chiar anxietate.

Tratamentul migrenelor poate fi medicamentos, la recomandarea specialistului, dar şi simptomatic (comprese reci pe frunte, masaj blând, repaus şi chiar acupunctură şi presopunctură). 

Alimentaţia poate avea rol de prevenţie a migrenelor

Pentru că de cele mai multe ori este mai bine să previi decât să vindeci, o schimbare a dietei v-ar putea ajuta să ţineţi la distanţă migrenele.

Evită acele alimente care ar putea favoriza apariţia migrenelor, precum ciocolata, brânza, prăjelile sau vinul roşu. Înlocuieşte-le cu alimente bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale şi acizi graşi care impiedică trombocitele să se aglomereze şi să elibereze prea multă serotonină în sânge. Printre acestea putem enumera:

• Avocado - bogat în antioxidanţi precum luteina şi zeaxanthina; poate fi consumat şi ca remediu pentru migrene, dar şi pentru prevenţie.

• Smochine - bogate în potasiu, care are un bine cunoscut rol antiinflamator.

• Somon - bogat în acizi graşi omega-3 şi vitamina B2, având un rol antiinflamator.

• Cartofi dulci - bogaţi în vitamina C, vitamina B1 şi potasiu.

• Morcovi, pepene roşu, castravete, ţelină - cu un conţinut ridicat de apă, previn deshidratarea.

• Quinoa - bogată în riboflavina, magneziu şi fier.

• Kale - are un conţinut ridicat de omega-3 şi fibre.

• Iaurt - bogat în riboflavina, un compus al vitaminei B foarte eficient împotriva migrenelor

• Suc de lămâie - bogat în vitamina C.

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentați și motivul pentru...
Românii mor prin infarct sau AVC la vârste tot mai mici. În țara noastră există...
Cât de des trebuie să mergem la control la oftalmolog
Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară. Cum să...
Fumatul determină speciile agresive de bacterii din cavitatea orală să se multiplice...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies