Misteriosul sindrom produs de filmul "Avatar". Ce au pățit numeroase persoane care au vazut pelicula 


Primul film al lui James Cameron de la Titanic a fost o adevărată bijuterie de efecte vizuale care nu a lăsat pe nimeni indiferent. Atât de mult încât, pentru mulți fani, realitatea a devenit insuportabilă în comparație cu măreția trăită în Pandora.


Un an mai târziu, fenomenul a luat o asemenea amploare încât a atras atenția presei, care a început să catalogheze problema drept sindromul depresiei post-Avatar (PADS).

Mulți dintre ei și-au exprimat frustrarea și descurajarea pe forumul de fani Avatar Forums. La momentul respectiv, topicul intitulat "Modalități de a face față depresiei provocate de faptul că visul Pandorei este intangibil" a primit peste 1.000 de mesaje de la persoane care susțineau că suferă de depresie și chiar de gânduri sinucigașe după ce au văzut filmul.

"De când am fost să văd Avatar am fost deprimat. Văzând minunata lume Pandora și toți Na'vi m-au făcut să vreau să fiu unul dintre ei", a postat un utilizator în 2009. "Mă gândesc chiar și la sinucidere, gândindu-mă că dacă o fac voi renaște într-o lume asemănătoare cu cea din Pandora și totul va fi exact ca în Avatar", relata la vremea respectivă un reportaj CNN.

Simptomele sindromului de depresie post-Avatar

"Înțeleg de ce i-a deprimat pe oameni", a declarat atunci administratorul forumului, Philippe Baghdassarian. "Filmul a fost foarte frumos și a arătat ceva ce noi nu avem aici, pe Pământ. Cred că oamenii au văzut că am putea trăi într-o lume complet diferită și asta le-a provocat depresie."

După mai bine de 2 ore de efecte speciale care au permis o imersiune aproape reală în Pandora edenică, mulți telespectatori nu au vrut să se limiteze la ceea ce avea de oferit lumea reală, tot mai aproape de colaps.

"Când m-am trezit în această dimineață, după ce ieri m-am uitat pentru prima dată la Avatar, lumea părea... gri. A fost ca și cum întreaga mea viață, tot ce am făcut și pentru care am muncit, își pierduse sensul", a scris utilizatorul Eltu. "Pare atât de... inutil să continui să faci lucruri. Trăiesc într-o lume pe moarte."

Nemulțumirea față de actualul mod de viață, tristețea legată de deconectarea de natură și îngrijorarea cu privire la viitorul lumii sindromul depresiei post-Avatar. Efecte similare cu cele asociate cu anxietatea climatică. Departe de a fi o raritate, sentimentele negative generate de schimbările climatice afectează viața de zi cu zi a 45% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

În anii care au trecut de la lansare, filmul pare să continue să genereze sentimente similare. Un fan a estimat recent în Variety că "10-20% dintre utilizatorii forumurilor de fani Avatar susțin că au avut această experiență".

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșereanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă strategii...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies