O tânără cu sindromul Moebius, batjocorită toată viața pentru felul în care arată, a devenit model 


Aspectul fizic este de multe ori motiv de bullying și mulți oameni suferă din cauza prejudecăților altora doar pentru că arată altfel. Ce simți în astfel de momente știe foarte bine o tânără de 24 de ani, care nu poate zâmbi sau ridica sprâncenele din cauza unei afecțiuni rare și care a ajuns în pragul sinuciderii din cauza batjocurii. Acum, însă, ea a devenit model și nu putea fi mai mândră.


Tayla Clement este din Noua Zeelandă și s-a născut cu sindromul Moebius, o oboală rară care o împiedică să își miște în vreun fel mușchii feței. Medicii au încercat să o opereze, dar au eșuat și de atunci bullying-ul s-a întețit. Acum are peste 20.0000 de followers pe Instagram și un contract cu o agenție importantă de modelling din țara sa.

A supraviețuit după șase tentative de suicid

Tayla s-a născut cu această condiție rară, ce se manifestă prin paralizie facială din cauza unor nervi incomplet dezvoltați. Tânăra nu poate zâmbi pentru că nu își poate mișca deloc colțurile gurii. Nu poate privi într-o parte și în alta, nu poate ridica sprâncenele și nu își poate mișca buza de sus. Are, astfel, o fizionomie aparte, care i-a adus multă batjocură în special în perioada școlii. La vârsta de 11 ani, Tayla a fost supusă unei intervenții chirurgicale care a durat 8 ore, medicii încercând să stabilească o conexiune nervoasă care să îi redea mobilitatea feței. Operația a eșuat, însă, iar coșmarul Taylei a devenit și mai greu de suportat.

A căzut atât de adânc în depresie, încât a încercat să își pună capăt zilelor de șase ori! Acele vremuri sunt istorie, iar tânăra a învățat din fiecare experiență să fie și mai puternică. Tayla a învățat să se iubească și să își îmbrățișeze aspectul fizic, iar acum este vedetă pe Instagram și model al agenției Zebedee. Vrea să fie un exemplu pe care ea nu l-a avut în copilărie și să le arate tuturor celor care trăiesc experiențe similare cu a ei că a fi diferit, unic, nu te face nedemn. Din contră!

A luat fiecare cuvânt de batjocură, fiecare poreclă umilitoare și fiecare îmbrânceală și lovitură ca pe o lecție. „După operație arătam atât de rău, încât asistentele le-au spus părinților să nu măî lase sî mă uit în oglindă măcar o săptămână. Credeam că operația îmi va rezolva toate problemele pentru că mă săturasem să fiu batjocorită. Dar nu a fost așa”, își amintește Tayla. La vârsta de 17 ani avea crize disociate din cauza stresului:„Medicii au spus că aveam o depresie atât de severă, încât putea fi comparată cu cea a unui soldat care suferea de șoc post traumatic!

Acum i-ar spune versiunii sale mai tinere să fie mândră de ea, în loc să aleagă să nu mai meargă la școală pentru că se simțea singură sau pentru că nu mai voia să i se pună vreodată o pungă în cap și să fie lovită de alți copii până se prăbușea. Cea mai mare victorie a sa nu o reprezintă numărul de fani de pe Instagram sau contractul de modelling, ci faptul că știe că alți copii, care au, poate, aceeași problemă ca ea, nu se vor simți ca niște proscriși.

Ce este și cum se manifestă sindromul Moebius

Sindromul Moebius este o boală neurologică rară, care afectează mușchii ce controlează expresiile faciale și mișcarea ochlor.

Simptomele sunt prezente încă de la naștere și ușor de recunoscut: copilul nu poate zâmbi, nu se încruntă, nu are nicio expresie facială. Mulți pacienți au o bărbie foarte mică, gura scurtă și limba scurtă; anomaliile dentare sunt, de asemenea, un semn comun în sindromul Moebius.

Mușchii care controlează mișcarea ochilor sunt și ei afectați, iar pacienții trebuie să întoarcă de tot capul pentru a privi spre stânga și spre dreapta.

În cazurile severe, persoanele cu sindrom Moebius nu pot nici măcar să clipească sau să închidă ochii, ceea ce duce la afecțiuni oculare, provocate de uscăciune și iritație.

Sindromul Moebius afectează și alte părți ale corpului, printre simptome numărându-se și anormalități la mâini și picioare, slăbiciune musculară, pierderea auzului și dezvoltare întârziată.

Sindromul Moebius se pare că afecteazî între unul și 50.000 de oameni din 500.000, iar cauzele sale sunt necunoscute pentru moment.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies