Războiul din Ucraina ar putea readuce în România o boală demult eradicată


Sfârșitul lunii februarie aduce un anunț de-a dreptul șocant făcut de Vladimir Putin, la care nu se aștepta niciodată: Rusia a început să invadeze Ucraina, în dorința de a denazifica țara vecină!


În ciuda eforturilor făcute de aproape toate țările, care au anunțat în mod public că Rusia ar trebui să înceteze atacurile din Ucraina, dar și în ciuda avertismentelor și sancțiunilor primite, Vladimir Putin nu a făcut niciun pas înapoi. Ba mai mult, armata lui a început să ucidă inclusiv civili, nu doar forțe militare.

Din cauza războiului din Ucraina, femeile din Ucraina și copiii au fugit din calea armelor și s-au refugiat în România. Doar că, potrivit celor de la Adevărul, acest lucru ar putea readuce în țara noastră o boală demult eradicată: poliomielita. Jurnaliștii îl citează pe doctorul Virgil Musta, care afirmă că poliomielita nu a fost eradicată în Ucraina, iar boala poate afecta persoanele nevaccinate din România.

„Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani. Poliomielita este o infecţie a sistemului nervos care apare ca o viroză cu dureri de muşchi şi de cap. De cele mai multe ori, boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează şi dau acele pareze care creează un handicap cu sechele importante. E o boală cu manifestări neurologice care poate da multe sechele şi perturbări într-o societate care trebuie să susţină aceste persoane care nu vor mai putea fi active”, a spus Virgil Musta.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, poliomielita este o boală infecţioasă produsă de virusul poliomielitic, iar vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a infectării.

„Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, au spus și reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies