Sindromul cardiac festiv: cum poate afecta inima consumul prea mare de alcool în timp scurt


 
Scena se repetă în fiecare decembrie în cea mai mare parte a lumii: între Crăciun și Anul Nou mor mai mulți oameni din cauza atacurilor de cord decât în orice altă perioadă a anului.


Medicii avertizează de zeci de ani asupra riscurilor cardiace ale sărbătorilor de iarnă. Iar în anii 1970 au denumit acest fenomen sindromul cardiac festiv. Efectul consumului excesiv de alcool de sărbători a fost descoperit după ce oameni sănătoși ajungeau la camera de urgență cu fibrilație atrială sau ritm cardiac neregulat

Fibrilația atrială indusă de alcool, sau FA, este un ritm cardiac rapid și haotic. Atunci când apare, se datorează faptului că a fost consumat prea mult alcool în prea puțin timp.

După cum explică cardiologul Martha Liliana Suárez, "fibrilația atrială provoacă o aritmie care își are originea în atrii, trimițând semnale electrice dezorganizate, foarte rapide și neregulate".

Ca urmare a acestei contracții neregulate a atriilor, adaugă el, "pomparea sângelui devine mai puțin eficientă, ceea ce poate duce la stagnare și chiar la posibilitatea formării de cheaguri de sânge în interiorul inimii".

Cu toate acestea, cei care au simptome pot avea palpitații agitate sau severe, dureri în piept sau dificultăți de respirație. Unii se confruntă cu oboseală extremă și chiar cu leșin. La unele persoane, fibrilația atrială apare în episoade scurte, dar la altele poate fi permanentă.

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies