(P) Cum simt dorul peste 10 milioane de români. Rețeaua de sănătate REGINA MARIA prezintă REZULTATELE primei cercetări ce analizează efectele psihosomatice ale dorului 


În perioada sărbătorilor, românii plecați peste hotare se întorc acasă într-un procent covârșitor! Este un moment special în care distanțele se topesc și absența este înlocuită de bucuria revederii celor dragi, mesele festive alături de familie și amintiri. Însă, în restul anului, românii din întreaga lume și cei dragi rămași acasă suferă de dor. 


O afecțiune care, deși nu doare, are urmări cât se poate de reale asupra organismului. Iar pentru cei care nu reușesc să ajungă acasă de sărbători, dorul se acutizează. 

Peste 10 milioane de români suferă de dor. 

Diaspora românească este a cincea ca mărime din lume și continuă să crească, numărând 5 milioane de emigranți care lasă în urmă cel puțin la fel de multe persoane dragi care le duc dorul. Primele 3 țări în care trăiesc majoritatea românilor sunt Italia, cu aproape o treime din populația emigrantă românească (peste 1 milion de români), urmată de Germania (aproximativ 700.000 de români) și Spania (573.000 de români). Alte state în care românii aleg cu precădere să se stabilească sunt Marea Britanie, SUA, Ungaria, Franța sau chiar Canada, conform unui raport OECD din 2019. 

Unde doare dorul? 

Efectele psihosomatice ale dorului asupra comunităților afectate de migrație au fost investigate în premieră de Rețeaua de sănătate Regina Maria în colaborare cu antropologul Alexandru Dincovici. Rezultatele cercetării sunt disponibile acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă, în timp ce milioane de români care locuiesc și muncesc în străinătate se grăbesc acasă pentru a fi alături de familiile lor.

„La inițiativa REGINA MARIA, am început un amplu demers de cercetare ce aduce în discuție simptomatologia dorului, a impactului pe care acesta îl are în viața celor de peste hotare și al comunităților rămase în urmă. Am ajuns la concluzia că dorul conduce uneori la somatizare și chiar favorizează apariția sau dezvoltarea unor dureri sau boli. Putem, așadar, să ne uitam la dor ca la cea mai tăcută afecțiune. E cu atât mai important să înțelegem ce se întâmplă în contextul de acum, în care sănătatea a devenit o preocupare esențială și în care relațiile s-au reconfigurat, uneori în mod radical. Grija pentru sănătate, din toate punctele de vedere, a devenit importantă pentru stabilitatea acestor două lumi - diaspora și cei lăsați în urmă, într-un context din ce în ce mai incert și precar.” explică Alexandru Dincovici, antropolog și lector S.N.S.P.A.

Metoda cercetării în premieră 

Studiul se bazează pe două metode principale de analiză: cercetarea cantitativă, realizată prin intermediul unui chestionar online, completată de o cercetare calitativă, constituită din interviuri cu români ce trăiesc în afara țării. Rezultatele demersului explorează în detaliu somatizarea dorului resimțit de românii plecați în străinătate și grija pentru cei rămași acasă. 

Cercetarea cantitativă a constat într-un chestionar online la care au participat 733 de persoane, dintre care peste jumătate au părăsit România de mai bine de 10 ani și locuiesc la 2.500 de km distanță de acasă din România, unde ajung adesea doar de sărbători. Simptomele asociate dorului, apreciate ca fiind foarte des întâmpinate sunt: gol în stomac (54%), nod în gât (51%), probleme cu somnul (50%), urmate de puls crescut (49%) și tensiune musculară (48%). În ceea ce privește intensitatea dorului și modul în care acesta este definit de respondenți, 49% susțin că nu se simt întregi fără persoana sau persoanele dragi. 

De asemenea, 20% dintre respondenți percep dorul ca fiind senzația permanentă de tristețe sau de singurătate. 

„Îmi vine să iau primul avion spre casă, după care îmi dau seama că nu pot face asta și urmează câteva zile cu depresie și atacuri de panică.”, povestește un participant la cercetarea calitativă, în cadrul interviurilor în profunzime. 

Impactul asupra sănătății

Conform raportului, starea de dor conduce frecvent la neglijarea sănătății prin alimentație necorespunzătoare sau influențarea în mod negativ a stilului de viață, obiceiuri care, în timp, pot avea urmări concrete asupra organismului.

„Dorul se poate manifesta printr-o tristețe de moment, ce scade în intensitate odată cu timpul sau se poate transforma în simptome directe, în somatizări reale ce au un impact major din punct de vedere al sănătății. O astfel de manifestare a dorului este resimțită concret, exact la fel ca în cazul unei oricare alte boli. ” – Dan Dimitriu, Director Medical Policlinici REGINA MARIA București. 

De sărbători dorul capătă un contur și mai pronunțat, fie în așteptarea revederii pentru cei care reușesc să vină acasă, fie dintr-un sentiment de regret și vinovăție pentru cei care nu pot ajunge. Aproape jumătate dintre respondenți (45%) declară că li se face mereu dor de casă când vin sărbătorile.

Primul răspuns la nevoile pacienților români de pretutindeni

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a lansat în mai 2021 primul abonament medical dedicat pacienților din afara țării, susținând și întărind accesul la servicii medicale de calitate și la medicii din România. Abonamentele DOR oferă servicii de prevenție prin consultații și controale online gratuite, în Clinica Virtuală, dar pot fi utilizate și cu ocazia revenirii românilor în țară, în locațiile REGINA MARIA, pentru o serie de analize sau investigații la preț redus. De asemenea, abonații DOR pot achiziționa pachetul DOR pentru ai tăi, pentru ca cei rămași acasă să aibă acces la servicii medicale fără grijă. Pentru că grija față de cei dragi este singurul remediu pentru dor, care să facă mai ușoară așteptarea între momentele de întâlnire. 

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies