1 din 5 pacienți COVID-19 dezvoltă anxietate, depresie sau suferă de insomnii


The Lancet Psychiatry Journal a publicat un studiu care arată că pacienții care s-au vindecat de COVID-19 au dezvoltat într-o proporție deloc de neglijat anxietate, depresie sau insomnii.

Sursă foto: Shutterstock

Reuters a preluat rezultatele studiului care arată că 20% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 dezvoltă o boală psihică în decurs de 90 de zile de la infectare, iar o mare parte din cei care se vindecă de COVID sunt predispuși să dezvolte boli psihice.

În cadrul studiului au fost analizate dosarele medicale electronice ale 69 de milioane oameni din Statele Unite, dintre care peste 62.000 erau pacienți COVID. Astfel, cercetătorii au observat că 1 din 5 pacienți au dezvoltat anxietate, depresie sau insomnii în primele trei luni de la diagnosticarea cu COVID-19.

Potrivit datelor, acest lucru a fost de doua ori mai probabil să se întâmple la persoanele diagnosticate cu COVID-19 vindecate sau în curs de vindecare, spre deosebire de persoanele diagnosticate cu alte afecțiuni.

De asemenea, studiul arată că oamenii cu boli mintale preexistente sunt cu 65% mai predispuși infecției cu noul coronavirus.

Potrivit lui Michael Bloomfield, psihiatru al Univestity College London, aceste efecte relevate de specialiști ar putea fi generate de o combinație a factorilor de stres psihologic apăruți pe seama pandemiei și a efectelor pe bare boala le are asupra organismului.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Dr. Laura Prisăcariu: Cum își poate da seama părintele dacă un copil e răcit...
Cristina Teodorescu, medic anestezist, despre anestezia la naștere. Este sau nu necesară?
Pandemia a mărit cu 100% disfuncțiile sexuale în cazul ambelor sexe. Sfaturi de...
Alăptatul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului și refacerea mamei după...
Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”
O boală afectează 55.000 de români într-un singur an. Semnele care trebuie să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies