Afectarea hepatică în infecția cu SARS-CoV-2. Recomandările doctorului pentru pacienții cu boli hepatice cronice


Pandemia generată de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) a pus o presiune suplimentară fără precedent pe sistemele medicale la nivel global, în special în ceea ce privește resursa umană și infrastructura unităților sanitare. 


Am stat de vorbă cu DR. Balaban Daniel Vasile, medic specialist gastroenterologie, doctor în medicină, Cabinetul de gastroenterologie, Ambulatoriul integrat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" despre bolile hepatice în contextul pandemiei COVID-19!

Bolile hepatice cronice reprezintă o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la nivel global. Îngrijirea bolnavilor cu aceste patologii antrenează resurse importante din sistemele sanitare, însă eforturi considerabile au fost realizate în ultimele decenii în vederea optimizării diagnosticului, tratamentului și urmăririi bolilor hepatice cronice.

Ficatul, organ cu rol central în asigurarea homeostaziei organismului, a avut și el de suferit în contextul pandemiei COVID-19: pe de o parte prin prisma afectării hepatice în contextul infecției SARS-CoV-2, pe de alta parte privind obstacolele în îngrijirea pacienților cu boli hepatice cronice.

Afectarea hepatică în infecția cu SARS-CoV-2

Receptorul ACE-2, poarta de intrare în celulă pentru virusul SARS-CoV-2, este exprimat și în celulele hepatice și ale ductelor biliare. Afectarea hepatică în infecția SARS-CoV-2 ar putea fi expresia directă a infecției virale la nivel hepatic, însă poate fi și consecință a răspunsului inflamator sau a unei injurii medicamentoase.

Disfuncția hepatică în COVID-19 este de obicei ușoară, tranzitorie, însă există date care arată că unii pacienți care prezintă o alterare a testelor hepatice de la admisie au un risc mai mare de a progresa la forme severe de boală. 

Bolile hepatice cronice și COVID-19

Frecvența mare a patologiei hepatice în România face ca mulți dintre români să se afle în situația de a trece prin pandemie având o boală hepatică cronică. Fie că este vorba de teama de a nu se infecta, fie despre limitarea accesului la serviciile medicale locale, fie despre alte schimbări generate de pandemie (ex. detașarea medicului curant în alt serviciu, transformarea spitalului în evidența căruia se află pacientul în suport COVID-19) – toate acestea pot crea discontinuități în asigurarea asistenței medicale pentru pacienții cu hepatopatii cronice. În acest context un rol valoros l-a avut telemedicina, oferind posibilitatea realizării de consultații telefonice, prescripții online și asigurarea urmării pacienților.

Recomandări pentru pacienții cu boli hepatice cronice

Riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 este mai mare la pacienții cu boală hepatică avansată (ciroză hepatică), boli hepatice autoimune și la pacienții pre- sau post-transplant care sunt sub tratament imunosupresor.

Este indicat ca toți pacienții cu boli hepatice cronice să adopte cu strictețe recomandările autorităților privind măsurile de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus, atât în comunitate, cât și în instituțiile medicale.

Totodată, este recomandat ca pacientul cu boală hepatică cronică să contacteze medicul curant/medicul de familie cu privire la teste diagnostice, decizii de tratament sau planificarea investigațiilor de control.

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies