Alertă în spitale! Cazuri de ciupercă neagră (mucormicoză) la pacienți post COVID-19 în România!


Numărul pacienților români diagnosticați cu „ciupercă neagră” (mucormicoză) „a crescut simțitor” în ultima perioadă, atrag atenția medicii, după ce, în doar o lună, au fost identificate șase astfel de cazuri de infecție la pacienți care au trecut prin COVID-19. 


Patru au avut o evoluţie favorabilă, un pacient a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, potrivit unor informații publicate pe pagina oficială de Facebook a campaniei de imunizare, Ro Vaccinare.

Cele șase cazuri de infectare au fost depistate la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București. Cazurile au fost identificate la pacienţi care au trecut prin boala COVID-19. Medicii atrag atenţia că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu mucormicoză a crescut simţitor.

„Ciuperca neagră” identificată la 6 pacienți care au avut COVID-19 în România

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză şi suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut şase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simţitor şi ne aşteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceştia erau pacienţi diabetici, dar am avut şi pacienţi non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, afirmă conf. univ dr. Răzvan Hainăroşie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă” din Bucureşti, conform unei postări pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Dintre cei şase pacienţi diagnosticaţi cu mucormicoză, patru au avut o evoluţie favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecţia cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună şi jumătate după ce pacienţii s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienţilor diagnosticaţi este în scădere.

Mucormicoza a început să apară în rândul pacienților care s-au vindecat de COVID, iar boala a făcut ravagii în India în valul al doilea val pandemiei.

Ce este mucormicoza (ciuperca neagră) asociată cu COVID-19

Mucormicoza este o infecţie rară, cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găseşte în sol, în dejecţiile animale sau în vegetaţie descompusă. Afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi poate ameninţa viaţa diabeticilor sau persoanelor imunocompromise.  

Doctorii cred că mucormicoza, apărută la pacienţii COVID vindecaţi sau în curs de vindecare, ar putea fi declanşată de folosirea steroizilor în tratamentul bolii.Steroizii reduc inflamaţia la nivelul plămânilor şi efectele unui sistem imunitar suprasolicitat în lupta cu coronavirusul. Duc şi la creşterea glicemiei, atât la diabetici cât şi la cei care nu suferă de această afecţiune, precum şi la scăderea imunităţii, ceea ce ar favoriza instalarea mucormicozei.

Mucormicoza, rata mortalității

Potrivit statisticilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortalitate cuprins între 36 şi 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 şi 100%. De aceea, medicii afirmă că identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar iniţierea tratamentului este esenţială.

Pacienţii cu mucormicoză prezintă nas înfundat, sângerări nazale, ochi umflaţi şi dureroşi, pleoape căzute, vedere tulbure. Într-un final, infecţia poate duce la pierderea vederii. Îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat este soluţia pentru a opri infecţia să ajungă la creier. Prevenirea infectării se face prin administrarea, pe timp limitat, a dozei corecte de sterioizi, şi prin monitorizarea glicemiei la pacienţii externaţi.

Simptome mucormicoza (ciuperca neagră)

Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost:

- durerea facială

- ptoza palpebrală

- scăderea acuității vizuale

- pierderea vederii

- afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară.

Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies