ANSVSA contrazice studiul potrivit căruia SARS-CoV-2 supraviețuiește pe produsele de panificație neambalate


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmite într-un comunicat de presă că nu există informații disponibile în ceea ce privește prezența și supraviețuirea virusului SARS-CoV-2 pe alimente.

Sursă foto: Shutterstock

Astfel, aceasta nu poate fi o cauză de infectare a oamenilor.

Comunicatul ANSVSA vine ca răspuns la studiul realizat de Universtatea din București care susține că virusul se poate transmite prin intermediul produselor de panificație care se comercializează neambalate, cum ar fi pâinea.

ANSVSA prezintă concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, care arată că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală sau cele de origine nonanimală, cum ar fi legumele, fructele, pâinea, sunt o sursă sau o cale de transmitere a virusului.

„COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Până la aceasta dată ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivele studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internaţional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranţei alimentelor în Uniunea Europeană.

Din informațiile apărute în spațiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Srusă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: 

vezi emisiunile doctor de bine

Medic: „COVID-19 poate fi considerată o boală autoimună. Vaccinarea exclude declanșarea...
„Doctor de bine”. Cum se renunță corect la sedentarism pentru un stil de viață...
Laptop-ul distruge spermatozoizii. Sfaturi pentru cuplurile care se confruntă cu...
Pandemia a schimbat percepţia părinţilor asupra virozelor respiratorii. Riscurile,...
Monturile sunt afecțiuni supărătoare care pot fi tratate doar chirurgical. Riscurile,...
Doctor de bine. Ce trebuie să știe pacienții cu boli cronice de inimă dacă se...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies