Au existat vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Răspunsul autorităților


Ministerul Sănătății a vorbit despre reacțiile adverse care pot apărea după vaccinare în rubrica „Pastila de informare” de pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto: Shutterstock

Potrivit specialiștilor, până în prezent nu au fost identificate efecte adverse pe termen lung după vaccinare.

„Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).

La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin”, transmite Ministerul Sănătății.

Astfel, majoritatea reacțiilor adverse sunt minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) și apar în primele ore de după administrarea vaccinului.

„Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată”, explică specialiștii.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies