Care este legătura dintre ochii uscați și COVID-19? Explicațiile experților


Pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor viața în mod rapid, luându-ne prin surprindere. Ne-am modificat comportamentul și obiceiurile de zi cu zi. Ceea ce a adus câteva dezavantaje, printre care și probleme oculare. Sănătatea ochilor a fost afectată de gesturile simple pe care le-am adoptat în ultima perioadă.


Sindromul de uscăciune oculară sau ochi uscați reprezintă una dintre principalele cauze de vizită la medicul oftalmolog, mai ales în ultima vreme, când toți am fost nevoiți să stăm mai mult în casă, folosind în exces calculatorul, tableta, monitorul, televizorul sau telefonul. 

Ochii uscați

Ochii uscați reprezintă o condiție medicală frecvent întâlnită, care afectează adesea ambii ochi și care apare din cauza scăderii producției de lacrimi sau producerii unor lacrimi de calitate scăzută. De obicei, ochii uscați se asociază cu vârsta înaintată, sexul feminin, administrarea unor medicamente  (numite anticolinergice) si alte condiții medicale.

Persoanele cu ochi uscați pot prezenta disconfort ocular, senzație de arsură, durere și inclusiv afectarea vederii.

O altă cauză o reprezintă și pandemia de coronavirus. Astfel, obiceiurile noastre din timpul  pandemiei s-au schimbat radical ceea ce au dus la creșterea riscului de a prezenta simptome specifice ochilor uscați.

Principalele comportamente care au dus la aceaste simptome sunt: purtatul măștii de protecție, munca de acasă și timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice.

Pentru a avea ochi sănătoși și a evita efectul de ochi uscați, e important ca ei să fie protejați de lacrimi. Ele au rolul de a îndepărta praful, factorii iritanți, alergenii sau microorganismele care pot produce inflamații și infecții.  

Activitatea vizuală concentrată prelungită reprezintă cea mai frecventă cauză pentru ochi uscați din zilele noastre și o regăsim în activități precum: cititul, activitatea la calculator sau telefon, etc. În astfel de situații, “uităm” să clipim la fel de des, frecvența clipitului scade la jumătate sau chiar o treime față de normal. Suprafața ochilor nu mai e protejată de lacrimi, care se evaporă, iar noi începem să simțim un disconfort ocular. 

Portul măștii ne afeactează sănătatea ochilor

Un alt obicei pe care l-am adoptat în timpul pandemiei este purtatul măștii de protecție. Experții au observat că există o legătură între purtatul măștii medicale și ochii uscați. Atunci când expirăm în mască trimitem aerul în zona ochilor și în ochi, mai ales dacă dispozitivul medical nu este bine fixat la nivelul nasului. Astfel expunerea ochilor la curenții de aer ne va usca suprafața ochilor prin evaporarea în exces a lacrimilor.

Prevenție

Cele mai importante măsuri preventive sunt:

- menținerea unei bune igiene a ochilor, evitând infecțiile de tipul conjunctivitelor sau blefaritelor;

- impunerea unor perioade de relaxare și odihnă oculară, pentru cei care lucrează în fața ecranelor, la fiecare 60 de minute;

- folosirea de umidificatoare, pentru a avea o atmosferă interioară benefică pentru sănătatea ochilor și a mucoaselor, în general, mai ales atunci când sunt folosite aparate de încălzire și de aer condiționat;

- respectarea programului de somn, cea mai bună terapie pentru odihna și regenerarea oculară;

- lacrimile artificiale, folosite preventiv, trebuie alese în funcție de componenta lacrimilor (lipidică, apoasă, mucoasă) care este deficitară;

- aplicarea unor comprese calde pe suprafața pleoapelor fluidifică secrețiile lipidice și facilitează eliminarea lipidelor în filmul lacrimal;

- dieta sănătoasă este un beneficiu pentru sănătatea ochilor, fiind recomandat consumul de alimente bogate în acizi grași esențiali, precum omega-3 și omega-6.

Având niște obiceiuri simple, sănătoase, legate de alimentație (omega 3, vitamina A, vitamina E), dar și de comportamentul de zi cu zi, putem să evităm cauzele de apariție a ochilor uscați și a simptomelor deranjante.

Ochii uscați și roșii, printre simptomele COVID-19

COVID-19 afectează persoanele în moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta o formă ușoară sau moderată a bolii și se vor recupera fără spitalizare.

Cele mai frecvente simptome:

febră;

tuse;

oboseală;

pierderea gustului sau a mirosului.

Simptome mai puțin frecvente:

dureri în gât;

dureri de cap;

dureri de cap și dureri musculare;

diaree;

o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare;

ochi uscați, roșii sau iritați.

Simptome grave:

dificultăți de respirație sau dispnee;

incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca;

durere toracică.

Manifestări oftalmologice în infecția cu virusul SARS-COVID 19

Manifestările infecției cu Covid 19 sunt numeroase. Virusul SARS-CoV-2 poate provoca și apariţia unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care pot duce la pierderea vederii. 

Literatura de specialitate semnalează faptul că virusul poate provoca conjunctivită foliculară, ceea ce indică faptul că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin intermediul aerosolilor care intră în contact cu conjunctiva. Se suspectează serios pătrunderea virusului în organism prin secreția conjunctivală, motiv pentru care ochelarii de protecție sunt obligatorii la persoanele care intră în contact cu pacienți infectați sau potențial infectați.

În general, foarte multe infecții virale pot da manifestări oftalmologice: virusul rujeolic, herpetic, Epstein-Barr, citomegalovirus, etc. În pricipiu, majoritatea infecțiilor virale pot afecta ochiul atât la nivelul suprafeței oculare cât și în profunzime, la nivelul uveei, retinei sau nervului optic.

Nu înseamnă că ochii roșii sau disconfortul ocular sunt obligatoriu semne de infecție cu COVID.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies