Cât rezistă, de fapt, coronavirusul în aer? Și cât de importantă este masca?


Cercetătorii au găsit o nouă metodă prin care au aflat în câte minute SARS-CoV-2 își pierde din infecțiozitate în aerul expirat.


Potrivit primelor simulări făcute asupra modului în care virusul supraviețuiește în aerul expirat, coronavirusul își pierde vasta majoritate a abilității de a ne infecta în decurs de doar câteva minute după ce ajunge în aer.

COVID-19 își pierde 90% din capacitatea de a ne infecta în decurs de 20 de minute după ce a fost transmis în aer, cea mai mare parte a pierderii având loc în primele cinci minute. Descoperirile subliniază din nou importanța distanțării fizice și purtarea măștii, fiind probabil cele mai eficiente mijloace de prevenire a infecției.

Ventilația, deși este eficientă, este posibil totuși să aibă un impact mai mic.

Oamenii s-au concentrat asupra spațiilor prost ventilate și s-au gândit la transmiterea pe calea aerului pe o distanță de câțiva metri sau în întreaga încăpere. Nu spun că acest lucru nu se întâmplă, dar cred că cel mai mare risc de expunere este atunci când ești aproape de cineva. Când te îndepărtezi, nu numai că aerosolul este diluat, ci virusul este și mai puțin infecțios, deoarece și-a pierdut din gradul de infectare, ca urmare a trecerii timpului”, a spus profesorul Jonathan Reid, director al Centrului de cercetare a aerosolilor de la Universitatea din Bristol, autor principal al studiului.

Ce se întâmplă când tușim sau respirăm?

Până acum, ipotezele despre cât timp supraviețuiește virusul în particule mici din aer s-au bazat pe studii care au implicat pulverizarea virusului în vase sigilate care se rotesc pentru a menține picăturile în aer. Folosind această metodă, cercetătorii americani au descoperit că virusul mai poate fi detectat după trei ore. Totuși, astfel de experimente nu reproduc cu exactitate ceea ce se întâmplă atunci când tușim sau respirăm.

În schimb, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au dezvoltat un aparat care le-a permis să genereze orice număr de particule minuscule, care conțin virusuri, și să le leviteze ușor între două inele electrice, între cinci secunde și 20 de minute, controlând în același timp temperatura, umiditatea și intensitatea luminii UV din jurul lor.

Importanța umidității aerului

Studiul sugerează că, pe măsură ce particulele virale părăsesc mediul din plămâni, umed și bogat în dioxid de carbon, ele pierd rapid din apă și se usucă.

Viteza cu care particulele se usucă variază în funcție de umiditatea relativă a aerului. Când aceasta a fost mai mică de 50% - similar cu aerul relativ uscat găsit în multe birouri - virusul și-a pierdut aproximativ jumătate din capacitatea de a infecta în cinci secunde. Apoi, declinul a fost mai lent și mai constant, cu o pierdere suplimentară de 19% în următoarele cinci minute.

La 90% umiditate – aproximativ echivalentul unei camere cu aburi sau duș – scăderea capacității de infectare a fost treptată: 52% dintre particule au rămas infecțioase după cinci minute, scăzând la aproximativ 10% după 20 de minute, după care nu a mai existat nicio diferență între doua medii.

Rezultatele studiului evidențiază importanța purtării măștii în situațiile în care oamenii nu pot păstra distanța fizic.

A patra doză de vaccin

În ceea ce privește vaccinul, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA) şi-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea uneia patra doze de ser antiCovid.

Reprezentanții EMA au spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândeşte rapid. Ei și-au exprimat îngrijorarea că o strategie de administrare a unui rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.

Vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies