Câte ore supraviețuiește Omicron pe plastic și piele? Și cât de puternic este față de variantele anterioare


Omicron supravieţuieşte mai mult timp pe suprafeţe din plastic şi pe piele faţă de variantele anterioare ale coronavirusului. Rezistența acestei tulpini, capacitatea de a rămâne infecțioasă, ar putea fi motivul pentru care Omicron a înlocuit Delta ca variantă dominantă şi s-a răspândit rapid.


Un studiu recent realizat de cercetătorii japonezi a arătat că noua variantă Omicron are o rezistență în mediul mult mai ridicată comparativ cu celelalte tulpini.

Cât rezistă pe plastic

Pe suprafeţele din plastic, timpii medii de supravieţuire ai tulpinii originale şi ale variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron.

Cât rezistă pe piele

Pe mostrele de piele de la cadavre, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool. De aceea cercetătorii recomandă igienizarea mânilor cu dezinfectați, ca măsură de protecți eficientă și rapidă.

Testarea nazală, cea mai bună metodă pentru depistarea infecției

Tot în cadrul cercetării s-a descoperit că pentru a depista Covid-19, ar trebui testare nazală conform instrucţiunilor producătorului şi nu cea de salivă.

Totodată, studiile arată că cei care folosesc testele rapide de antigen pentru detectarea COVID-19 ar trebui să tamponeze nările conform indicaţiilor producătorului, nu gâtul. Tamponarea nazală a detectat peste 95% dintre persoanele cu gradul cel mai ridicat de infectare, cu variantele cele mai contagioase. În schimb, prelevarea probelor din gât a detectat cu aproape 40% mai puţine cazuri.

Cercetătorii au observat, de asemenea, mai puţine decese din cauza Covid-19 în perioada Omicron, deşi au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la efectul variantei asupra mortalităţii.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies