Cazurile severe de Covid provoacă o îmbătrânire a creierului cu 20 de ani. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu


Creierul uman ar putea îmbătrâni cu 20 ani din cauza COVID-19. Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 20 ani, avertizează cercetătorii.


Efectele coronavirusului asupra creierului

Studiul realizat în Marea Britanie arată că formele severe de COVID cauzează tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani. Este echivalent cu pierderea a 10 puncte de IQ.

Pacienții care depășesc infecțiile severe cu COVID suferă de aceeași deteriorare cognitivă prin care trec în general oamenii între 50 și 70 de ani, a constatat noul studiu. 

„Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se mai recupereze niciodată pe deplin”, a avertizat un profesor din Cambridge. 

Descoperirile lor sugerează că efectele infecției cu coronavirus sunt încă detectabile la mai mult de șase luni după boală, că recuperarea cognitivă este, în cel mai bun caz, treptată și că poate avea impact chiar și asupra persoanelor care au avut doar cazuri ușoare.

COVID-19 provoacă probleme cognitive și de sănătate mintală de durată, pacienții recuperați prezentând încă simptome la câteva luni după infectare.

Simptome: oboseală, ceață cerebrală, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate, tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies