Ce spun autoritățile române despre posibilele reacții alergice la vaccinul Pfizer/BioNTech


Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a publicat o serie de clarificări în urma anunțurilor privind posibilele reacții alergice la vaccinul Pfizer/BioNTech.

Sursă foto: Shutterstock

GCS a explicat că în Marea Britanie au fost raportate două reacții alergice de tip anafilactic la vaccinul anti-COVID, iar autoritățile britanice din domeniul sănătății au recomandat ca persoanele care știu că au diverse alergii să evite vaccinarea.

„Reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică”, se arată în comunicatul GCS.

Potrivit GCS toate medicamentele prezintă riscuri de apariție a reacțiilor adverse, însă în cele mai multe cazuri, acestea nu sunt grave.

„Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3 care au inclus 44.000 de participanţi au arătat că riscul de a dezvolta reacţii alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% în lotul celor care au primit placebo”, susține GCS.

Specialiștii au transmis, de asemenea, că în Uniunea Europeană vaccinul va fi aprobat după o evaluare amănunțită a Agenției Europene a Medicamentelor, care va stabili dacă acesta este sigur sau nu pentru utilizare.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Ce trebuie să știe pacienții cu boli cronice de inimă dacă se...
Cum se pot remite și vindeca afecțiunile asociate obezității. Sfaturile chirurgului...
Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o...
Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o...
Cum putem să evităm consecința nefastă a cancerului de piele. Soluția recomandată...
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies