Ce știm despre XBB.1.5, noua variantă COVID care lovește Europa. Cât e de periculoasă această subvariantă Omicron


XBB.1.5 este noua variantă de coronavirus care ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele săptămâni.
Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german. 


Subvarianta Omicron, XBB.1.5, provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință după ce s-a răspândit rapid în Statele Unite în luna decembrie.

Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă. OMS spune că noua variantă Omicron, XBB.1.5 este foarte transmisibilă.

Ce știm despre tulpina XBB.1.5

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie. Tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA. În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită.

Epidemiologul principal al Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Van Kerkhove, a declarat că XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron care a fost detectată până în prezent. Aceasta se răspândește rapid datorită mutațiilor pe care le conține, permițându-i să adere la celule și să se reproducă cu ușurință.

XBB.1.5 este un alt descendent al Omicron, cea mai contagioasă variantă a virusului care provoacă COVID-19 și care este acum dominant la nivel mondial. Este un descendent al XBB, detectat pentru prima dată în octombrie, care este la rândul său o recombinare a altor două subvariante Omicron.

Este probabil ca XBB.1.5 să se răspândească la nivel global, dar rămâne neclar dacă va provoca un nou val de infecții în întreaga lume. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva simptomelor severe, a spitalizării și a decesului.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies