Cine și când ar putea primi a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicațiile autorităților române


Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre administrarea unei a treia doze de vaccin.

Sursă foto: Shutterstock

În cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță a explicat că cel mai probabil nu se va lua în calcul revaccinarea întregii populații, ci o a treia doză de ser va fi administrate unor anumite categorii de persoane.

„În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opțiunea nu va fi de a revaccina toată populația, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaționale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neapărat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecțiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de față sunt, dacă vreți, evaluări absolut în etapă preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere științific care să ne furnizeze informații legate de siguranță, de tolerabilitate și de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaționale la risc, este și pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două acțiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaționale la risc și, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Valeriu Gheorghiță a precizat că, potrivit studiilor actuale, se propune ca a treia doză să fie administrată între 6 și 12 luni de la rapel.

El a spus că administrarea celei de-a treia doze de vaccin este încă în evaluare la nivelul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății.

„Nu este nimic agreat la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date științifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranță și de tolerabilitate și eficacitate. Dar cele două strategii sunt cele deja menționate, de a acoperi eventual cu cea de-a treia doză anumite categorii populaționale care se încadrează în grupa celor cu o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector, după schema inițială și cu vaccinuri adaptate la noile variante virale mutante. Sunt scenarii care se evaluează și, în funcție de dinamica pandemiei, pentru că nu putem prezice exact ce se va întâmpla, având în vedere decalajul important al ritmului de vaccinare între țări și nu mă refer la țările din comunitatea europeană, vorbim de țări la nivelul global”, a explicat acesta.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de importantă este spălarea dinților la copii, mai ales în cazul dinților...
Cum să renunți la fumat? Exercițiile psihologice înainte de renunțarea la viciu
Simptomele intoleranței alimentare la copii. Dr. Alina Pop explică tot ce trebuie...
”Doctor de bine”. Care sunt regulile de bază ale alimentației pentru construirea...
”Doctor de bine”. De ce este cu adevărat important să consumăm cel puțin 2...
”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies