COVID-19 micșorează creierul cu până la 2%, chiar și în cazurile ușoare


COVID-19 poate avea un impact uriaș asupra creierului, inclusiv în cazul formelor ușoare, după cum arată ultimele cercetări. 


COVID-19 poate provoca contracția creierului, reducerea materiei cenușii în regiunile care controlează emoțiile și memoria și poate afecta zonele care controlează simțul mirosului.

Se observă "un impact dăunător asociat SARS-Cov-2" asupra creierului persoanelor infectate cu luni în urmă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. Acest studiu este important deoarece oferă cele mai solide dovezi de până în prezent conform cărora COVID-19 poate avea consecinţe pe termen lung asupra creierului, în special "materiei cenuşii", care include neuronii.

COVID-19 poate micșora materia cenușie a creierului, în primul rând în zonele creierului implicate în procesarea mirosului și a memoriei.

Aceste modificări distincte în structura creierului apar atât la persoanele care au necesitat spitalizare pentru COVID-19, cât și la cele care au avut infecții mai puțin severe.

 În plus, pierderea și deteriorarea țesuturilor au fost mai semnificative decât modificările structurale ale creierului care apar în mod normal odată cu vârsta.

Foştii pacienţi cu COVID-19 au prezentat o micşorare generală a creierului. În medie, o infecţie cu coronavirus are ca rezultat, câteva luni mai târziu, o pierdere sau o leziune de 0,2% până la 2% a ţesutului cerebral comparativ persoanele sănătoase.

După o infecţie cu COVID-19, zonele creierului cele mai afectate sunt cele asociate percepţiei mirosurilor.

Pierderea mirosului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Probabil este cauzat de faptul că nervul olfactiv este atacat de virus sau de răspunsul imunitar la infecţie.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...
Care este legătura dintre fumat și durerile de spate? Motivul pentru care ne doare...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies