COVID-19 și călătoria cu avionul. Cât de mare e riscul de infectare cu noul coronavirus


Oamenii de știință au vrut să afle cât de mare este riscul de contaminare cu SARS-Cov-2 în timpul călătoriei cu avionul.

Sursă foto: Shutterstock

CNN a publicat un material în care prezintă concluziile specialiștilor cu privire la legătura dintre COVID-19 și călătoria cu avionul.

O tânără și sora ei au călătorit în Europa exact în perioada în care cazurile de infectare creșteau alarmant pe bătrânul continent. Cele două au fost în vizită la Milano, Paris și Londra. Tânăra a plecat din Londra spre Hanoi, Vietnam, pe 1 martie. Avea dureri în gât și tușea, însă nimeni nu a observat asta și a fost lăsată să urce la bordul avionului. O echipă de cercetători din Vietnam a arătat că în timpul zborului de 10 ore de la Londra la Hanoi alte 15 persoane fuseseră infectate.

Aceasta este una dintre cele două povești publicate într-un studiu recent de specialiștii vietnamezi, care demonstrează că noul coronavirus se poate răspândi foarte ușor în timpul călătoriilor cu avionul și că simpla distanțare de la bord nu va proteja complet călătorii.

În cel de-al doilea caz, un cuplu dintr-un zbor Boston – Hong Kong, care călătorea la clasa business, ar fi infectat două însoțitoare de bord.

Ambele cazuri studiate au fost înregistrate la începutul pandemiei, înainte de aplicarea măsurilor de protecție implementate de companiile aeriene.

„Concluzionăm că riscul transmiterii la bord a SARS-CoV-2 în timpul zborurilor lungi este real și are potențialul de a genera focare de COVID-19 de dimensiuni substanțiale, chiar și atunci când călătorii se află la clasa business – acolo unde spațiul este amenajat diferit, cu distanță mult mai mare între locuri”, se arată în studiul citat de CNN.

Astfel, este esențial ca la bordul aeronavelor să fie respectate cu strictețe măsurile de protecție – purtarea măștii - și distanțare pentru prevenirea infectării.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies