Cum funcționează ARN-ul mesager, tehnica ce sta la baza vaccinului anti-COVID Pfizer


Ministerul Sănătății a făcut noi precizări referitoare la vaccinurile anti-COVID în cadrul rubricii „Pastila de informare” lansată pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Sursă foto: Shutterstock

Specialiștii din Sănătate explică într-o postare recentă ce înseamnă ARN-ul mesager și cum funcționează acesta.

„ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a sintetiza proteine. După folosire se descompune complet și nu afectează celulele noastre.

ADN-ul unei celule conține informația genetică a acesteia, însă, pentru a o folosi, trebuie "tradusă" în proteine. Primul pas din acest proces este efectuat prin intermediul ARN-ului mesager (mRNA/ARNm)”, se arată în explicațiile Ministerului Sănătății.

ARN-ul mesager este un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a produce proteinele de care are nevoie, fără să afecteze în niciun alt fel organismul, fiind menit doar să-l ajute pe acesta să lupte cu diverse virusuri periculoase.

„ARN-ul mesager duce informația la fabrica de proteine a celulei, ribozomii. Prin intermediul acestora, informația genetică este transformată într-o proteină. ARN-ul mesager acționează că un manual tehnic pentru ribozomi. După ce informația ARN-ului mesager a fost tradusă, acesta va fi descompus în părțile sale componente, pe care corpul nostru le reciclează pentru a sintetiza ARN nou. Astfel, informația genetică purtată de ARN-ul mesager dispare din celulă, în urma sa rămânând doar proteina nou create”, se arată în explicațiile publicate de Minister.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Un sfert dintre viitoarele mame nu au fost niciodată la ginecolog....
Medic: „COVID-19 poate fi considerată o boală autoimună. Vaccinarea exclude declanșarea...
„Doctor de bine”. Cum se renunță corect la sedentarism pentru un stil de viață...
Laptop-ul distruge spermatozoizii. Sfaturi pentru cuplurile care se confruntă cu...
Pandemia a schimbat percepţia părinţilor asupra virozelor respiratorii. Riscurile,...
Monturile sunt afecțiuni supărătoare care pot fi tratate doar chirurgical. Riscurile,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies