De ce poți face COVID-19 după ce primești prima doză de vaccin și ce se întâmplă cu rapelul


Există riscul ca o persoană să facă COVID-19 după ce a primit prima doză de vaccin.

Sursă foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății a clarificat în cadrul rubricii „Pastila de informare” de ce se întâmplă acest lucru. Specialiștii explică faptul că imunitatea oferită de vaccinurile anti-COVID începe să apară la aproximativ 10-14 zile după administrarea primei doze. „Prin urmare, în această fereastră de timp, sistemul imunitar nu este încă pregătit să lupte cu virusul. De aceea, este posibil ca o persoană să dezvolte COVID-19 la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin”, se arată în explicațiile Ministerului.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat și instrucțiuni în privința administrării rapelului la persoanele care dezvoltă COVID-19 după vaccinarea cu prima doză.

„În această situație, persoana va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze. Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului”, potrivit recomandărilor CNCAV.

Instrucțiunile de administrare se aplică în cazul tururor celor trei tipuri de vaccin anti-COVID aprobate și administrate în România – Pfizer BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Medic: „COVID-19 poate fi considerată o boală autoimună. Vaccinarea exclude declanșarea...
„Doctor de bine”. Cum se renunță corect la sedentarism pentru un stil de viață...
Laptop-ul distruge spermatozoizii. Sfaturi pentru cuplurile care se confruntă cu...
Pandemia a schimbat percepţia părinţilor asupra virozelor respiratorii. Riscurile,...
Monturile sunt afecțiuni supărătoare care pot fi tratate doar chirurgical. Riscurile,...
Doctor de bine. Ce trebuie să știe pacienții cu boli cronice de inimă dacă se...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies