De ce și persoanele vaccinate fac forme grave de COVID? Ce spune cea mai recentă descoperire


Un studiu realizat  de curând în Franța dezvăluie de ce și persoanele vaccinate fac forme grave de coronavirus, ajung la ATI sau chiar le este fatal.


Administrarea de imunosupresoare sau corticosteroizi, comorbiditățile și vârsta înaintată sunt factorii care determină riscul de a contracta o formă gravă de COVID-19 la persoanele vaccinate.

Studiu realizat pe 28 de milioane de persoane

Ampla cercetare s-a concentrat pe toate persoanele cu schema de vaccinare completă (două doze sau o doză şi o infecţie) în Franţa, la 31 iulie, adică pe 28 de milioane de persoane. În timpul cercetării, 5.345 de persoane au fost spitalizate, iar 996 au murit la spital din cauza Covid.

Între subiecții vaccinați, riscurile de spitalizare şi de deces în spital au fost asociate vârstei. De exemplu, comparativ cu persoanele de 45-54 de ani, cele din categoria 85-89 de ani au un risc de patru ori mai mare de spitalizare şi de 38 de ori mai multe șanse de deces.

În plus, doar 10% din pacienţii vaccinaţi internaţi pentru Covid-19 şi 2% din pacienţii vaccinaţi decedaţi în spital nu prezentau nicio comorbiditate, adică de două ori mai puţin decât în rândul ​​populaţiei nevaccinate din primele două valuri. Printre persoanele vaccinate spitalizate, 12% prezentau o comorbiditate, 16% două comorbidităţi, 18% trei comorbidităţi, 16% patru comorbidităţi şi 27% cinci comorbidităţi sau mai multe. 

Aceste rezultate confirmă riscul foarte mic de spitalizare pentru persoanele vaccinate.

Imunitatea la COVID, mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi

Anticorpii persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID oferă, cu trecerea timpului, o mai mare rezistenţă decât cei generaţi de oamenii vaccinați împotriva bolii, potrivit unui studiu din Israel.

Riscul de noi probleme cardiace crește după infecție

După recuperare, persoanele care au avut Covid se pot confrunta cu riscuri semnificativ mai mari pentru noi probleme cardiace.

Cercetătorii de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din SUA au comparat ratele noilor probleme cardiovasculare la 153.760 de persoane infectate cu coronavirus înainte ca vaccinurile să fie disponibile, în comparație cu un grup de 5,6 milioane de persoane care nu a luat virusul și alt grup, de 5,9 milioane de persoane, ale cărui date au fost colectate înainte de pandemie.

În comnparație cu celelate două grupuri, la un an după recuperarea din faza acută a infecției, supraviețuitorii COVID-19 consultați au avut:

- un risc cu 63% mai mare de atac de cord;

- un risc cu 69% mai mare de ritm cardiac neregulat și problematic;

- un risc cu 52% mai mare de accident vascular cerebral;

- un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă;

- un risc de aproape trei ori mai mare de apariție a unui cheag de sânge potențial letal în plămâni.

Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde atenție sănătății lor și să solicite îngrijiri medicale dacă prezintă simptome precum durere în piept, presiune în piept, palpitații, umflarea picioarelor etc, atrag atenția medicii.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...
Care este legătura dintre fumat și durerile de spate? Motivul pentru care ne doare...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies