Doza 4 împotriva COVID are efect redus la adulţii tineri. Diferențele dintre Pfizer și Moderna


A patra doză împotriva COVID-19 are efect redus la adulţii tineri sănătoși, potrivit unui studiu israelian publicat în New England Journal of Medicine.


Studiul a fost realizat în momentul în care varianta Omicron circula la scară largă în Israel. În general, a patra doză este sigură şi aduce nivelul de anticorpi neutralizanţi, care blochează infectarea celulelor cu coronavirus, la nivelul de după cea de-a treia doză, potrivit studiului.

Cercetarea sugerează totuşi că a patra doză oferă puţină protecţie suplimentară împotriva infecţiei, în pofida scăderii treptate a nivelurilor de anticorpi pentru cei care au primit trei doze.

Diferențele dintre Pfizer și Moderna

A patra doză cu serul Pfizer scade riscul de a fi infectat cu COVID-19 cu 30% faţă de trei doze, iar cea de la Moderna scade riscul cu 18%.

Protecţia împotriva formelor simptomatice ale bolii este într-o oarecare măsură mai bună decât în cazul celor care au primit trei doze: 43% cu Pfizer şi 31% cu Moderna.

Concluziile studiului

Cercetarea pare să indice că cele trei doze de vaccinuri dezvoltate împotriva formei iniţiale de COVID-19 au atins un plafon în ceea ce priveşte răspunsul imunitar şi că dozele de rapel nu fac decât să restabilească această imunitate, fără a o mări.

E nevoie de un nou vaccin

Experții consideră că este necesară dezvoltărea de noi vaccinuri.

Dacă Omicron continuă să circule şi noi folosim în continuare vaccinurile anti-COVID-19 din prima generaţie, sunt de acord cu concluziile autorilor” în cazul adulţilor tineri sănătoşi, a declarat Julian Tang, virolog la Universitatea din Leicester, potrivit Agerpres.

O a patra doză va aduce beneficii persoanelor în vârstă şi din grupurile mai vulnerabile, cum ar fi cele cu comorbidităţi. În mod ideal, avem nevoie de noi vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate special împotriva Omicron dacă vrem să îmbunătăţim protecţia celor mai vulnerabili, la fel ca atunci când dezvoltăm vaccinul antigripal în fiecare an”, a adăugat el.

Recent a fost descoperită o variantă „necunoscută” de coronavirus, care combină sub-variantele BA.1 și BA.2 ale Omicron.

​Două cazuri de infectare cu o variantă de coronavirus care nu a fost până acum documentată au fost descoperite în Israel. Varianta combină subvariantele BA 1 și BA 2 ale Omicron.

Situația sanitară s-a degradat în mai multe state din cauza răspândirii subvariantei BA 2, mai contagioasă. OMS a precizat să BA 2 nu provoacă forme mai grave decât BA 1.

S-au înmulţit cazurile de infectare

În toată Europa s-au înmulţit cazurile de infectare, iar în ţările care au ridicat restricţiile, creşterile sunt semnificative. Unii experţi vorbesc deja despre al 6-lea val al pandemiei.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies