Doză patru de vaccin este prea puţin eficientă în fața Omicron


Un nou studiu arată ca varianta Omicron este rezistentă și în fața dozei patru de vaccin anti-COVID-19. Experții din domeniul sănătății, cât și producătorii de vaccinuri lucrează deja la îmbunătățirea vaccinurilor, astfel încât să fie mult mai eficiente împotriva noilor variante.


Omicron “face față” și la doza 4 de vaccin anti-COVID

Răspândirea rapidă în lume a noii variante Omicron aduce în atenția tuturor întrebarea “Dacă și, mai ales, când, vom avea nevoie de administrarea unei a patra doze de vaccin împotrivă COVID-19?” De fapt, este vorba de o a doua doză booster pentru persoanele care deja au finalizat schema completă de vaccinare.

Potrivit unui studiu preliminar din Israel, a patra doză a vaccinului anti-COVID-19 duce la creşterea anticorpilor la niveluri mai mari decât după doza a treia, însă nu ajunge pentru a preveni în fața Omicron.

Centrul Medical Sheba din Israel a administrat a doua serie de vaccinuri în cadrul unui studiu în rândul angajaților săi și studiază efectul serului Pfizer la 154 de persoane după două săptămâni și al serului Moderna la 120 de persoane după o săptămână. Cei vaccinați cu Moderna primiseră anterior trei injecții cu vaccinul de la Pfizer.

Rezultatul studiului: creșterea numărului de anticorpi

Vaccinurile au dus la o creștere a numărului de anticorpi „chiar puțin mai mare decât după a treia doză, cu toate acestea, nu este, probabil, suficient în fața Omicron".

Doza 4 de vaccin

Israelul a fost cea mai rapidă ţară care a introdus vaccinările iniţiale împotriva COVID-19 în urmă cu un an, iar luna trecută a început să ofere o a patra doză celor mai vulnerabili sau expuţi la risc ridicat.

Și Grecia va administra a patra doză a vaccinului anti-COVID. Autoritățile sanitare din Grecia au dat undă verde administrării celei de-a patra doze a vaccinului anti-Covid, deocamdată doar pentru persoanele imunocompromise și cele care suferă de boli cronice grave.

Comitetul Național de Vaccinare din Grecia a decis ca a patra doză a vaccinului anti-COVID să fie administrată între 3 și 6 luni de la a treia.

Deocamdată, vaccinul va fi administrat pacienților cu boli hematologice și oncologice care urmează tratament, persoanele care primesc medicamente imunosupresoare, primitorii de transplant și pacienții cu boli reumatismale sau insuficiență renală.

Guvernul de la Atena urmează exemplul Israelului, prima țară care a aprobat vaccinarea cu a patra doză. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și-a exprimat marți îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent „nu există date care să susțină această abordare”.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies