EMA: vaccinul Johnson&Johnson, posibile legături cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge


Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat rezultale cercetării făcute cu privire la legătura dintre vaccinul Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge.

Sursă foto: Shutterstock

Potrivit Euronews, EMA a transmis că există „o posibilă legăturiă” între administrarea dozei unice de vaccin Janssen și cazurile extrem de rare de cheaguri de sânge apărute ulterior. Totuși, EMA a explicat că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.

Pentru a trage aceste concluzii, EMA a analizat opt rapoarte din Statele Unite ale Americii referitoare la cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge asociate cu niveluri scăzute de trombocite în sânge înregistrate după vaccinarea cu serul Johnson & Johnson. Unul dintre cazuri s-a soldat cu decesul pacientului, iar majoritatea cazurilor au apărut la femei și la persoane cu vârsta sub 60 de ani.

„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse", a transmis EMA.

Cazuri rare de cheaguri de sânge au fost corelate și cu administrarea vaccinului AstraZeneca, însă și în cazul acestui ser EMA a explicat că beneficiile depășesc riscurile.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies