Este posibil ca o persoană se se infecteze de două ori cu subvariantele Omicron? Răspunsul specialiștilor


După ce varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a fost înlocuită în România de varianta Omicron, specialiştii au constatat o nouă tendinţă. În urma studiilor de secvenţiere s-a observat o creştere a cazurilor de infectări cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. 


În Danemarca BA.2 a detronat rapid varianta ”originală” BA.1, care este cea mai comună la nivel mondial. 

BA.1 şi BA.2 diferă prin până la 40 de mutaţii. În timp ce BA.2 reprezintă mai mult de 88% din cazuri în Danemarca, numărul cazurilor a început să crească în Marea Britanie, Africa de Sud şi Norvegia.

Reinfectările cu subvariante ale Omicron sunt posibile, dar rare

Este posibil ca o persoană se se infecteze de două ori cu două subvariante diferite de coronavirus Omicron, dar acest lucru se întâmplă rar.

Un nou studiu, condus de cercetătorii de la cea mai înaltă autoritate din Danemarca pentru boli infecţioase, Statens Serum Institut (SSI), arată că persoanele infectate cu BA.1 se pot infecta cu BA.2 la scurt timp după aceea, dar că este un caz rar.

”Oferim dovezi că reinfectările cu Omicron BA.2 sunt rare, dar pot apărea relativ la scurt timp după o infecţie cu BA.1”, au spus autorii studiului.

Reinfectările au afectat în cea mai mare parte persoane tinere, nevaccinate şi au cauzat doar boli uşoare şi niciuna dintre acestea nu a dus la spitalizări sau decese, au adăugat cercetătorii.

Cercetătorii au detectat, de asemenea, mai puţin material viral la a doua infecţie, sugerând că s-a dezvoltat o anumită imunitate de la primele infecţii.

BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta

Dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave.

Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar şi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială BA.1. În plus, studiile internaţionale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare. 

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies