Femeile gravide sau care alăptează pot face vaccinul anti-COVID? Răspunsul specialiștilor


Ministerul Sănătății răspunde diferitelor întrebări referitoare la vaccinarea anti-COVID în cadrul rubricii „Pastila de informare”.

Sursă foto: Shutterstock

Multe femei se tem să facă vaccinul anti-COVID dacă sunt gravide, alăptează sau plănuiesc să rămână însărcinate. Specialiștii spun că nu există niciun motiv de îngrijorare în acest caz.

„Este permisă imunizarea femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate cu vaccinurile anti COVID-19 Pfizer-BioNTech și Moderna. Înainte de a lua această decizie, este recomandat să consultați un medic”, transmite Ministerul Sănătății.

Vaccinarea este puțin probabil să prezinte un risc pentru femeile însărcinate, datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor care utilizează ARN-ul mesager, potrivit informațiilor transmise de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC).

„Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte”, arată Ministerul Sănătății.

De asemenea, potrivit informațiilor existente, vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager nu produc infertilitate, deci sunt sigure și pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies