Mărturia unei românce care a participat ca voluntar la studiile clinice pentru vaccinul anti COVID-19


Silvia Câmpeanu, o româncă din Drobeta-Turnu Severin, căsătorită în Marea Britanie, a ales să participe ca voluntar la studiului noului vaccin Novavax în memoria tatălui ei, răpus de COVID în 2020. Studiul a durat un an și două luni. 


Vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, spune românca participantă ca voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID.

Ea a povestit că a primit două doze de vaccin și două de placebo, în momente diferite și i s-au recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni.

Primele doze de ser le-a primit anul trecut în noiembrie. Conform acesteia, în a doua etapă, numită cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, au primit placebo, și invers.

Ea susține că majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo.

Silvia Câmpeanu spune că a vrut să împărtășească aceste momente pentru a asigura că „vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare și că nici cel mai mic pas nu este sărit”.

Experiența româncei

”Ieri a fost ultima mea zi ca voluntar în cadrul studiului Novavax. Am testat un nou vaccin anti-Covid, am primit două doze de vaccin și doua de placebo, în momente diferite și mi s-a recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni. Am încheiat un an și 2 luni de voluntariat dedicat memoriei tatălui meu, răpus de Covid. Un an și-un pic, incredibil, plin de emoții, și vreau să împărtășesc cu voi câteva momente importante pentru mine în cadrul studiului.

Efectul placebo

Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l povestesc este efectul placebo. Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre. Cât de mult convingerile noastre ne pot afecta fizic. Cred că până să nu o pățesc chiar eu, placebo îmi suna ușor superficial.Primele doze de ser le-am primit anul trecut în noiembrie.

Efecte adverse severe 

Am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât la câteva ore după administrare, a început meniul efectelor adverse: febră, vărsături, dureri musculare, leșin, erupții cutanate, palpitații, tuse, dificultăți de respirație. Noaptea am avut frisoane, dimineața am mai tras o tură de leșin în baie. Câteva zile am tușit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici. După a doua doză, scenariul s-a repetat. În aplicația în care fiecare voluntar menționa efectele secundare, cred că am scris zilnic și am umplut rubrica de raportări. Soțul meu, voluntar și el, n-a avut nimic în afară de un somn bun în nopțile după administrarea serului. 

Etapa numită cross-over

A doua etapă, numita cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, acum primesc placebo, și invers. În a doua etapă, în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării. Când a venit momentul de unblinding, m-am simțit ultima fraieră când am aflat că în prima fază am primit ser fiziologic. Am primit două doze de ser fiziologic și am făcut ca toate visele, și toate durerile și sufocările și leșinurile vieții au fost provocate de mintea mea panicată/ emoționată/ anxioasă. 

La studiu au participat 50.000 de oameni din toată lumea

Am leșinat, am avut febră (38.3), mi-a fost rău, voi înțelegeți? Da, așa funcționează placebo. Majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo. Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, și în afară de vreo 8 (opt) crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenți, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin.

Test anticorpi

Da, am făcut și un test de anticorpi, și am un număr cu 5 cifre. Să-mi trăiască. Și pentru că tot procesul aprobării vaccinului produs de Novavax e întârziat, NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK) a decis să mai facem încă două doze de Pfizer pentru a avea o schemă de vaccinare completă, ca sa putem calatori. Soțul meu a făcut și un J&J între timp, îl prinde sfârșitul de an cu 3 scheme complete de vaccinare.

Vaccinul este sigur!

Am vrut să împărtășesc aceste momente pentru a vă asigura că vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare și că nici cel mai mic pas nu este sărit. Am fost martoră a ce înseamnă reguli respectate 100%, precizie și minuțiozitate, studiu riguros și atent și muncă asiduă. 

Cam asta este, pe scurt, experiența de voluntar Novavax. Sunt mândră că am făcut parte din acest studiu, că am avut o contribuție infimă la ceva măreț și că onorez memoria lui tata. Mă pregătesc de un nou voluntariat, și sper să fiu printre cei ce pun umărul la învingerea altei boli cumplite, demența de tip Alzheimer. Vaccinați-vă. Fiți responsabili.” Silvia Câmpeanu", potrivit unei postări pe contul de Facebook Ro Vaccinare.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies