Masca trebuie purtată chiar dacă ne-am vaccinat anti-COVID. Explicațiile Ministerului Sănătății


Ministerul Sănătății le-a răspuns celor care se întreabă dacă purtarea măștii de protecție mai este necesară după imunizarea cu vaccinul anti-COVID.

Sursă foto: Shutterstock

Răspunsul specialiștilor a fost dat în cadrul rubricii „Pastila de informare”, lansată pe pagina de Facebook a Ministerului.

„Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială.

Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, este mesajul transmis de oficialii din sănătate.

Ministerul Sănătății transmite că momentan nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

De asemenea, nivelul maxim de imunizare se obține în aproximativ două săptămâni de la administrarea rapelului, deci masca îi protejează și pe cei vaccinați. Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin persoanele vaccinate sunt încă expuse și pot dezvolta forme severe de COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Un sfert dintre viitoarele mame nu au fost niciodată la ginecolog....
Medic: „COVID-19 poate fi considerată o boală autoimună. Vaccinarea exclude declanșarea...
„Doctor de bine”. Cum se renunță corect la sedentarism pentru un stil de viață...
Laptop-ul distruge spermatozoizii. Sfaturi pentru cuplurile care se confruntă cu...
Pandemia a schimbat percepţia părinţilor asupra virozelor respiratorii. Riscurile,...
Monturile sunt afecțiuni supărătoare care pot fi tratate doar chirurgical. Riscurile,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies