Moderna va dezvolta o doză de rapel specială pentru varianta Omicron


Grijile legate de eficiența vaccinurilor împotriva noii variante, Omicron, se răspândesc de la o zi la alta în contextul în care vaccinurile care nu sunt pe bază de ARN-mesager (mRNA) au o eficiență redusă sau aproape nulă împotriva acesteia. Moderna dă asigurări că își adaptează vaccinul său împotriva variantei Omicron.


Moderna își adaptează vaccinul împotriva variantei Omicron din Africa de Sud. Compania americană şi-a anunţat intenţia de a dezvolta, din luna ianuarie 2022, o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a COVID-19, detectată în Africa de Sud şi clasată „îngrijorătoare” de către OMS.

Dacă rezultatele vor fi pozitive, în câteva luni serul va fi diponibil.

Vicepreședintele Moderna Dan Staner a precizat că a luat decizia de a lucra „la un vaccin specific”, dar a recunoscut că sunt necesare „mai multe luni” până când acesta va putea fi utilizat, având în vedere că va trebui testată eficienţa sa şi să fie lansat procesului de fabricaţie.

Rapelul de la Moderna oferă protecție împotriva variantei Omicron

Compania farmaceutică Moderna a anunțat, în urma unor teste de laborator, că doza 3 de vaccin anti-COVID (doza booster) sporeşte de zeci de ori nivelul anticorpilor neutralizanți împotriva variantei Omicron.

O doză de supra-rapel de 50 de micrograme creşte de 37 de ori anticorpii neutralizanţi împotriva Omicron. În cazul administrării a 100 de micrograme, anticorpii vor creşte de 83 de ori. Pornind de la aceste date, autorităţile sanitare vor evalua cantitatea de vaccin care trebuie administrată la doza booster, cel puţin la persoanele aflate în categoria de risc.

Moderna a precizat că este vorba de o variantă a virusului „îngrijorătoare pentru toţi” şi „înalt contagioasă”, dar a subliniat că doza booster a vaccinului său duce la creşterea nivelurilor de anticorpi neutralizatori şi că lucrează deja la o doză de ranfort specifică împotriva acestei variante.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies