Ne întoarcem la 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi? Avertismentul cercetătorului Octavian Jurma


Avertismentele specialiştilor privind un nou val de infectări masive cu SARS-CoV-2, de această cu tulpina Omicron, încep să se adeverească. În România numărul de teste pozitive s-a dublat de la o zi la alta în ultima perioadă, iar medicii şi cercetătorii sunt în alertă, mai ales că valul 5 pare să fi început cu aproximativ 2 săptămâni mai devreme decât se estima. Cercetătorul Octavian Jurma, unul dintre cei mai vocali specialiştii, face publice cifre care arată că, deşi Omicron pare o tulpină mai puţin patogenă, evoluţia este cel puţin îngrijorătoare.


Recordul stabilit de tulpina Delta pentru cea mai mare creştere săptămânală a numărului de cazuri, cu 88%, a fost egalat deja în "valul Omicron", aflat abia la început; în schimb, în debutul valului 4 creşterea săptămânală a fost de 40%.

Octavian Jurma face publice statistici relevante privind creşterea numărului de cazuri şi estimează că odată cu începerea şcolilor situaţia se va agrava considerabil. 

"Săptămâna se poate închide la peste 4.500 cazuri pe zi (dacă putem testa atât de repede). De săptamâna viitoare vom vedea şi impactul şcolilor şi e posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie! Curba internărilor în spitale va fi vizibilă însă doar cu 1-2 săptămâni mai târziu, aşadar e nevoie să fim rezervaţi cu aparenţa că şi la noi valul Omicron produce mai puţine spitalizări până la finalul lunii ianuarie, când mă aştept ca spitalele să fie lovite de valul de îmbolnăviri", susţine Octavian Jurma.

Copiii, mult mai afectaţi decât în valul 4

Specialistul subliniază că riscul înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire la copii este acum mult mai mare decât în valul precedent.

"Din păcate, continuă să vină confirmări că numărul de internări pediatrice este în medie de 4 ori mai mare decât în timpul valului Delta. Chiar dacă aceasta poate fi o reflectare a faptului că Omicron este de 4 ori mai infecţioasă decât Delta, rezultă tot că vom avea de 4 ori mai mulţi copii în spitale (...) Nici spitalele, nici politicienii şi nici părinţii din România nu sunt pregătiţi pentru un astfel de şoc, după ce am fost intoxicaţi cu minciuni negaţioniste mai bine de un an", a punctat Jurma.

Vaccinarea, foarte importantă pentru protecţia copiilor în faţa Omicron

"Chiar înţeleg reţinerea părinţilor care se tem să îşi vaccineze copiii şi nu vorbesc ca medic, ci ca părinte. Am şi eu copii şi e unul dintre motivele pentru care am început să investighez pandemia (...) Insa atunci când am pus în balanţă argumentele pro şi contra, balanţa s-a înclinat decisiv în favoarea vaccinării. Am făcut şi boosterul băiatului meu cel mare, fără nicio ezitare. Am o imensă uşurare că de săptămâna viitoare, dacă şcoala va mai fi deschisă, va merge protejat la maxim în clasă (vaccin + masca FFP2/N95)".

Amânarea momentului vaccinării copiilor împotriva SARS-CoV-2 nu este decât o amăgire, spune Octavian Jurma. "Înţeleg tentaţia de a amâna decizia pentru încă o săptămână sau încă o lună, în speranţa că nu va mai fi nevoie de o decizie. (...) Pandemia, însă, nu şi-a amânat agenda. Omicron va lovi în plin şcolile noastre în următoarele 2 săptămâni (...) Valul 5 a sosit cu 2 săptămâni mai repede. De cesă amânăm vaccinarea în speranţa iluzirie că infectareava fi mai blândă decât vaccinul cu copiii noştri? (...) Nu îi lăsăm în clase pentru că e frig şi pot răci, dar îi lăsăm în clase dacă e cald şi pot face COVID-19. Poate va fi ultimul val, poate că nu va fi, dar şi dacă este, tot merită să treci prin el protejat de vaccin şi nu descoperit în faţa unui virus despre care ştim doar că schilodeşte intern până la 30% din cei pe care nu îi omoară".

Octavian Jurma subliniază, totodată, că nimeni nu va putea da vreodată asigurări sută la sută că vaccinurile sunt sigure, dar că certitudinea că pandemia se răspândeşte din nou cu repeziciune ar trebui să fie suficientă pentru a-i convinge pe cei ce refuză vaccinarea.

"Ştim 100% sigur că pandemia ne face deja rău şi va continua să ne facă rău până nu o vom opri acceptand şi înfruntand riscul, tot aşa cum au făcut părinţii şi bunicii noştri. Ştim că vaccinul nu poate învinge pandemia singur, dar nu o vom putea învinge fără vaccin, punctează Octavian Jurma, care consideră vaccinul anti-COVID o investiţie în viitor.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies