Noi cercetări alarmante: Subvarianta Omicronului, mult mai severă. Periculoasă și imună la vaccin


Virusul BA.2,  o subvariantă a Omicronului, se răspândeşte mai repede decât Omicronul, și poate provoca o formă mai severă de boală. Fiind capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, potrivit unor studii realizate în Japonia. 


Astfel că, Varianta BA.2 poate provoca boli grave, precum variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta. BA.2 a ajuns la peste 5% din infectările cu Omicron în România

Severitatea variantei BA.2 

Precum varianta Omicron, virusul BA.2 pare să fie imun la vaccin. BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron. Este un virus mai periculos decât BA.1, se transmite mai repede și provoacă boli mai grave.

Omicronul ascuns

Omicronul ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică,  a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron.

BA.2 a ajuns la peste 5% din infectările cu Omicron în România

Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului, BA.2, a ajuns la 5,2% din infectările cu Omicron în România, potrivit informării săptămânale a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) referitor la variantele care determină îngrijorare.

Dacă săptămâna trecută cazurile confirmate cu BA.2 reprezentau 3,3% din totalul infectărilor cu Omicron confirmate prin secvențieri, iar în urmă cu două săptămâni erau la 1,1%, acum proporția acestora a crescut la 5,2%:

În săptămâna 06 au fost confirmate 435 cazuri cu varianta Omicron.

Până la data de 13 februarie 2022 au fost confirmate 1922 cazuri cu varianta Omicron.

Până în prezent, dintre cele 1922 cazuri cu varianta Omicron, la 99 a fost detectată sub-varianta BA.2 (5,2%).

Săptămâna trecută au fost făcute doar 440 de secvențieri, iar 435 dintre acestea au confirmat infectarea cu Omicron.

Ce știm până în prezent despre noua subvariantă:

Mai multe țări raportează însă creșteri recente ale cazurilor cu subvarianta cunoscute sub numele de BA.2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În plus față de BA.1 și BA.2, OMS a precizat că mai există alte două subvariante sub umbrela Omicron - BA.1.1.1.529 și BA.3.

Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.

Versiunea BA.1 a Omicron a fost oarecum mai ușor de urmărit decât variantele anterioare. Acest lucru se datorează faptului că din BA.1 lipsește una dintre cele trei gene-țintă utilizate într-un test PCR obișnuit.

Cazurile care prezentau acest tipar au fost presupuse în mod implicit ca fiind cauzate de BA.1.BA.2, cunoscută uneori ca o subvariantă "stealth", nu are aceeași genă-țintă lipsă.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies