Noi detalii despre anticorpii COVID-19


Ministerul Sănătății a publicat noi explicații cu privire la anticorpi.

Sursă foto: Shutterstock

„Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun - limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului - numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen.

După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală”, se arată în explicațiile Ministerului.

Oficialii spun că infectarea directă cu un virus sau o bacterie poate determina contactul dintre organismul uman și antigen. În această situație, organismul va trece prin boală și va ajunge să sintetizeze anticorpii necesari combaterii acestei boli în viitor.

Pe de altă parte, vaccinarea este o modalitate controlată de expunere a organismului la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia. În esență, corpul este învățat să recunoască anumiți antigeni și să se protejeze față de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia”, se arată în explicațiile oficiale.

Totuși, trebuie să treacă câteva zile pentru ca organismul să înceapă să producă anticorpi și câteva săptămâni pentru ca aceștia să atingă numărul necesar pentru a oferi protecție, timp în care organismul este încă predispus la infecție.

„În cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor.

În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea „învață” organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă.

În prezent, deși datele sunt limitate, s-a observat că, în general, persoanele cu forme asimptomatice sau ușoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19. De asemenea, se cunoaște faptul că anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni”, explică specialiștii.

În ceea ce privește durata de viață a anticorpilor COVID-19, sunt necesare studii amănunțite pentru determinarea unei perioade clare. Totuși, s-a observat prezența acestora la 6 și chiar 8 luni de la infectare, cantitatea lor scăzând moderat în acest timp.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură...
”Doctor de bine”. Cum se vindecă lipsa încrederii în propria persoană
”Doctor de bine”. Cât de importantă este în organism glanda tiroidă și ce...
Până la ce vârstă este indicat să alăptăm copilul, când trebuie să înceapă...
„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies