Noua tulpină COVID foarte contagioasă dublează rapid numărul de infecții. A ajuns și în România!


Numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al cazurilor de gripă au început să crească în Europa. Iar o nouă variantă de SARS-CoV-2, foarte contagioasă, denumită BQ.1.1, a ajuns și în România. 


Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, aceasta va fi dominantă în valul 7, care va demara în țara noastră, cel mai probabil în luna noiembrie.

Noua tulpină se răspândește rapid 

„Mă tem că am vești proaste. Temuta versiune BQ.1.1 a fost deja identificată în România încă din septembrie. Datele nu sunt obținute din rapoartele CNSCBT (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - n.red.), ci din GISAID, o bază de date internațională unde și România trimite secvențele făcute în laboratoarele din țară. Conform acestei baze de date, secvența pentru BQ.1.1 a fost introdusă în data de 30 septembrie 2022, iar proba analizată a fost recoltată în dată de 13 septembrie 2022 în București”, susține cercetătorul într-o postare pe Facebook.

Când începe valul 7

 „BQ.1.1 circulă așadar în România de la mijlocul lunii septembrie chiar dacă identificarea sa nu a fost anunțată încă de CNSCBT. Datele introduse sunt validate și raportate cu o întârziere de aproximativ două săptămâni, astfel încât în aceste baze de date nu avem informații despre secvenţierile făcute după data de 27 septembrie, dar putem presupune că avem deja și alte confirmări. (...)

În România, tulpina BQ.1.1 va fi în continuare raportată ca BA.5 până când CNSCBT va decide să ne informeze specific în privința sa. BQ.1.1 devine dominantă rapid în vestul Europei și este doar o chestiune de timp până când va deveni dominantă și în România. Când se va întâmpla acest lucru e greu de spus în lipsa unor date mai precise, dar, având în vedere valurile precedente, acest lucru se întâmplă în aproximativ o lună de la confirmarea prezenței primelor variante în circulație comunitară. Dacă și BQ.1.1 va respecta calendarul versiunilor Omicron precedente, valul 7 va debuta la începutul lunii noiembrie, iar vârful va fi atins în decembrie/ianuarie chiar în preajma sărbătorilor, unul dintre scenariile pesimiste pe care le-am discutat”, spune cercetătorul.

Măsuri de prevenție

"De aceea consider ca aparitia BQ.1.1 în România indică și momentul în care trebuie să revenim la bunele obiceiuri din pandemie. Dintre acestea masca si vaccinarea sunt cele mai importante, alaturi de discernamânt în alegerea evenimentelor sociale la care participam."

Oficial OMS: "Nu este momentul să ne relaxăm"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat luni că Europa trebuie să rămână în alertă  în această perioadă, deoarece numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al cazurilor de gripă au început să crească considerabil.

La începutul toamnei, regiunea europeană, care grupează 53 de ţări - dintre care unele se află în Asia Centrală -, a devenit din nou centrul pandemiei de coronavirus, numărând 60% din noile cazuri de COVID-19 detectate la nivel mondial. În paralel, a fost înregistrat şi un vârf al cazurilor de gripă sezonieră.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies