O nouă tulburare de adăugat pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor


Tulburările intervenite în ciclul menstrual nu figurează pe lista efectelor secundare comune după vaccinarea anti-COVID-19, însă ultimele studii arată că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația. 


Mii de femei care au raportat modificări neobișnuite ale ciclului lor după ce li s-a administrat un vaccin Covid.

Un studiu publicat recent a dezvăluit faptul că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația, așa cum au raportat anterior mai multe femei.

Simptomele au variat, de la întârzieri, sângerare abudentă, dureroasă sau chiar revenirea menstruației la femeile care se aflau la menopauză.

Studiul în cauză a descoperit faptul că femeile vaccinate au avut ciclul menstrual mai lung, comparativ cu cele nevaccinate. Mai mult de atât, menstruația femeilor vaccinate anti-COVID a întârziat cu aproximativ o zi. Schimbările intervenite în ciclul menstrual sau apariţia de hemoragii vaginale după vaccinarea anti-COID-19 sunt de "scurtă durată" şi majoritatea femeilor au precizat că au revenit la normalitate în 1-2 luni de la vaccinare.

„Sperăm ca acest studiu va încuraja producătorii de vaccinuri și studiile clinice să pună întrebări despre ciclul menstrual, în același mod în care pune și despre alte semne vitale”, a spus dr. Diana Blanchi, directorul Institutului Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver din Statele Unite ale Americii.

Studiul, care a avut ca obiectiv să dovedească faptul că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația, a fost realizat pe un eșantion de aproape 4.000 de femei din SUA care își monitorizează ciclul menstrual. Dintre acestea, aproximativ 2.500 erau vaccinate.

Ciclul menstrual ar putea fi afectat de răspunsul imunitar al organismului la vaccin.

Tulburări menstruale au fost semnalate atât după vaccinurile bazate pe ARN mesager cât şi pentru cele folosind adenovirus, fapt ce sugerează că dacă există o conexiune, este mai degrabă rezultatul răspunsului imunitar la vaccinare, decât la componenta specifică a vaccinului.

Ciclul menstrual durează în general aproximativ 28 de zile, perioadă ce variază de la o femeie la alta, dar şi la aceeaşi femeie pe parcursul vieţii. Spre exemplu, această durată se poate modifica în perioadele de stres.

Specialiștii amintesc că fenomenul tulburărilor menstruale nu este inedit după o vaccinare. Studii au arătat că în trecut vaccinuri contra gripei sezoniere sau a papillomavirusului au provocat şi ele astfel de tulburări temporare ale ciclului menstrual.Și pacientele bolnave de COVID au avut probleme similare.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies