O nouă tulburare de adăugat pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor


Tulburările intervenite în ciclul menstrual nu figurează pe lista efectelor secundare comune după vaccinarea anti-COVID-19, însă ultimele studii arată că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația. 


Mii de femei care au raportat modificări neobișnuite ale ciclului lor după ce li s-a administrat un vaccin Covid.

Un studiu publicat recent a dezvăluit faptul că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația, așa cum au raportat anterior mai multe femei.

Simptomele au variat, de la întârzieri, sângerare abudentă, dureroasă sau chiar revenirea menstruației la femeile care se aflau la menopauză.

Studiul în cauză a descoperit faptul că femeile vaccinate au avut ciclul menstrual mai lung, comparativ cu cele nevaccinate. Mai mult de atât, menstruația femeilor vaccinate anti-COVID a întârziat cu aproximativ o zi. Schimbările intervenite în ciclul menstrual sau apariţia de hemoragii vaginale după vaccinarea anti-COID-19 sunt de "scurtă durată" şi majoritatea femeilor au precizat că au revenit la normalitate în 1-2 luni de la vaccinare.

„Sperăm ca acest studiu va încuraja producătorii de vaccinuri și studiile clinice să pună întrebări despre ciclul menstrual, în același mod în care pune și despre alte semne vitale”, a spus dr. Diana Blanchi, directorul Institutului Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver din Statele Unite ale Americii.

Studiul, care a avut ca obiectiv să dovedească faptul că vaccinul anti-COVID poate afecta menstruația, a fost realizat pe un eșantion de aproape 4.000 de femei din SUA care își monitorizează ciclul menstrual. Dintre acestea, aproximativ 2.500 erau vaccinate.

Ciclul menstrual ar putea fi afectat de răspunsul imunitar al organismului la vaccin.

Tulburări menstruale au fost semnalate atât după vaccinurile bazate pe ARN mesager cât şi pentru cele folosind adenovirus, fapt ce sugerează că dacă există o conexiune, este mai degrabă rezultatul răspunsului imunitar la vaccinare, decât la componenta specifică a vaccinului.

Ciclul menstrual durează în general aproximativ 28 de zile, perioadă ce variază de la o femeie la alta, dar şi la aceeaşi femeie pe parcursul vieţii. Spre exemplu, această durată se poate modifica în perioadele de stres.

Specialiștii amintesc că fenomenul tulburărilor menstruale nu este inedit după o vaccinare. Studii au arătat că în trecut vaccinuri contra gripei sezoniere sau a papillomavirusului au provocat şi ele astfel de tulburări temporare ale ciclului menstrual.Și pacientele bolnave de COVID au avut probleme similare.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies