Omicron poate da naștere unei variante mult mai periculoase – OMS


Organizația Mondială a Sănătății trage un nou semnal de alarmă cu privire la varianta Omicron a coronaviruslui.

Sursă foto: Shutterstock

Cele mai recente informații care vin dinspre OMS arată că, deși Omicron pare să fie mai puțin patogenă comparativ cu variantele anterioare, răspândirea sa rapidă poate conduce la apariția unei noi variante, mai periculoasă.

„Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (...) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a explicat Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS.

„Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar. În timp ce la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o ameninţare mai mare din cauza numărului de cazuri. Când numărul cazurilor creşte într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulţi oameni cu boli grave să ajungă în spital şi chiar să moară”, a completat expertul OMS.

Doar în utlima săptămână a anului 2021, în Europa au fost înregistrate peste 5 milioane de cazuri noi de COVID-19.

Potrivit OMS, varianta Omicron ar afecta în principal căile respiratorii superioare, motiv pentru care persoanele experimentează forme mai ușoare ale bolii. În ciuda acestui aspect pozitiv, răspândirea rapidă a variantei crește riscul de apariție a unei noi variante, mai periculoase și mai mortale decât Omicron.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies