Poți face COVID-19 a doua oară? Ce înseamnă reinfectarea cu noul coronavirus 


Chiar dacă s-a vorbit despre imunitate dupa vindecarea de COVID-19, apar tot mai multe cazuri de reinfectare, iar oamenii de știință caută un răspuns pentru acest fenomen, scrie Bloomberg. 

Sursă foto: Shutterstock

Agenția de știri olandeză BNO News lucrează la un bilanț al reinfectărilor și a înregistrat până la data de 16 octombrie 24 de cazuri la nivel mondial. Un exemplu este al unui bărbat de 33 de ani din Hong Kong care s-a îmbolnăvit pentru prima dată în martie, fiind declarat vindecat câteva săptămâni mai târziu. Ulterior, la 4 luni și jumătate de la vindecare, a fost din nou pozitiv, asimptomatic.

Oamenii de știință afirmă că reinfectarea este normală, întrucât SARS-CoV-2 este un virus comun care provoacă o boală respiratorie și nu se încadrează în categoria rujeolei, care oferă imunitate pe viață. Reinfectarea poate fi determinată de o mulțime de factori, inclusiv răspunsul insuficient al sistemului imunitar, imunitatea scăzută și o mutație a virusului.

Cercetătorilor nu le este clară cauza care duce la reinfectarea cu SARS-CoV-2, întrucât există indicii potrivit cărora infecția ar da imunitate pentru o anumită perioadă de timp. O serie de studii arată că organismul uman produce anticorpi până la 7 luni de la infecție, însă nu se știe dacă acești anticorpi au puterea de a lupta cu virusul în cazul unei reinfectări.

În ceea ce privește „puterea” pe care o are a doua infectare, în 10 din 19 cazuri complet documentate din statistica BNO News, a doua infectare a produs simptome mai grave decât prima și în cinci dintre aceste 10 cazuri, forma de COVID-19 a fost severă.

Oamenii de știință cercetează toate aceste aspecte și speră să obțină cât mai repede concluzii relevante.

Până la noi rezltate concrete, cercetătorii recomandă tuturor persoanelor să urmeze măsurile de prevenție, chiar dacă au fost sau nu infectate cu noul coronavirus.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies