Premieră de succes! Medicii au folosit vaccinul anti-COVID pentru a trata un pacient deja infectat


Premieră de la izbucnirea pandemiei de coronavirus! Vaccinul anti-COVID a fost folosit ca tratament și nu ca măsură de prevenție, ca până acum.


Medicii au reușit să trateze cu un vaccin anti-Covid un pacient care avea deja boala. Acesta este primul caz în care un vaccin anti-Covid este folosit cu succes în scop terapeutic, în loc de prevenție, anunță MedicalXpress. 

Doctorii au reușit să trateze prin vaccinare un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Un pacient imunosupresat, testat pozitiv cu COVID-19 timp de peste șapte luni, a fost vindecat după ce i s-au administrat două doze de vaccin, folosit în mod tradițional pentru prevenție.

Ian Lester, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Țara Galilor care suferă de o boală genetică rară care cauzează imunodeficiență, a fost testat pozitiv cu COVID-19 timp de 7 luni și jumătate după ce a contractat virusul.

Doctorii i-au administrat pacientului două doze ale vaccinului Pfizer, iar virusul a fost în cele din urmă eliminat din organism. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff l-au ținut sub supraveghere și au monitorizat reacția sistemului său imunitar.

Cazul sugerează că vaccinul a declanșat un răspuns imunitar care a dus la eliminarea virusului, cercetătorii sperând acum ca această abordare să poată fi folosită pentru tratarea altor pacienți care sunt imunocompromiși.

Ian Lester , al cărui organism are o capacitate mult redusă în lupta cu infecțiile, a fost testat pozitiv cu nou coronavirusul timp de 218 zile la rând, respectiv din decembrie 2020, când a contactat COVID-19.

Cazul său este diferit de cele de „long Covid” în care simptomele infecției pot să persiste chiar și după ce virusul a fost eliminat din organism.

Lester suferă de Sindromul Wiskott-Aldrich care provoacă imunodeficiență, organismul său având prin urmare o abilitate cu mult redusă în ceea ce privește combaterea infecțiilor.

Vaccinul anti-COVID a „făcut o diferență uriașă”, spun cercetătorii. Coronavirusul a fost eliminat la 72 de zile după prima doză de vaccin Pfizer.

„Această infecție susura de-a lungul lunilor dar sistemul său imunitar [slăbit] pur și simplu nu era suficient pentru a declanșa un răspuns care să ducă la eliminarea virusului. Așa că vaccinul a făcut o diferență uriașă în ceea ce privește anticorpii și celulele T și a folosit și stors fiecare strop din ceea ce putea face sistemul său imunitar”, afirmă profesorul Stephen Jolles de la Universitatea Cardiff.

Ce este Sindromul Wiskott-Aldrich

Sindromul Wiskott-Aldrich-Huntley se caracterizează prin funcționarea anormală a sistemului imun, cu deficit imunitar și prin predispoziție către formarea de cheaguri intravasculare. Această boală afectează în principal bărbații.

Persoanele cu sindrom Wiskott-Aldrich prezintă trombocitopenie, un număr scăzut al trombocitelor sanguine, trombocitele fiind celulele sanguine de bază implicate în coagulare. Această anomalie plachetară (trombocitară) care este prezentă de la naștere determină apariția de vânătăi și sângerări prelungite la traumatisme minore.

Deficitul imun din sindromul Wiskott Aldrich este datorat numeroaselor anomalii leucocitare, leucocitele fiind prima linie de apărare a organismului împotriva antigenelor din mediul exterior. Datorită lipsei de funcționare a diferitelor tipuri de leucocite (toate tipurile celulare din formula leucocitară sunt afectate) riscul de reacții inflamatorii și imune aberante este foarte crescut. 

Indivizii afectați, datorită sistemului imun deprimat au și o susceptibilitate foarte mare în dezvoltarea infecțiilor dar și în dezvoltarea bolilor autiomune. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies