Prima ţară care aprobă vaccinul Covid care ţinteşte atât Omicron, cât şi tulpina originală. Serul, administrat o dată pe an


Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează şi varianta Omicron, devenită cea mai răspândită în Europa.


O nouă generaţie de vaccin împotriva COVID-19 de la Moderna, care ţinteşte atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a coronavirusului, şi care ar putea fi administrată doar o dată pe an, a fost aprobată pentru utilizare la adulţi în Marea Britanie.

Noul vaccin poate creşte anticorpii unei persoane la niveluri atât de ridicate încât administrarea sa poate fi necesară doar anual.

Vaccin bivalent de la Moderna

Această versiune a vaccinului constă într-o doză de rapel „bivalentă”, care vizează atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a SARS-CoV-2, şi provoacă un răspuns imunitar puternic împotriva ambelor variante, inclusiv a subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5.

Efectele secundare observate sunt „de obicei uşoare” şi similare cu cele observate la variantele anterioare ale serului.

În afară de Moderna, partenerii Pfizer Inc şi BioNTech au testat şi versiuni ale vaccinului pe bază de ARN mesager modificat pentru a combate variantele Omicron.

Între timp, compania farmaceutică franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK sunt în curs de dezvoltare a unui vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, o subvariantă dominantă timp de mai multe luni anul trecut.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...
Care este legătura dintre fumat și durerile de spate? Motivul pentru care ne doare...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies