Răcelile banale ar putea fi un aliat în lupta cu noul coronavirus


Un studiu recent arată de ce unii bolnavi de COVID-19 dezvoltă simptome mai ușoare decât alții.


Cercetarea Institutului de Imunologie La Jolla din California arată că o posibilă explicație a faptului că la unele persoane infecția cu noul coronavirus se manifestă mai blând este faptul că sistemul lor imunitar a dezvoltat capacitatea de a recunoaște virusuri similare cu SARS-CoV-2, scrie Live Science.

„Memoria” sistemului imunitar ar fi cea care îi salvează pe unii oameni de la apariția simptomelor agresive și a evoluției rapide și violente a bolii. Astfel, infecțiile virale frecvente, cum ar fi simpla răceală, ar putea consitui un avantaj în lupta cu noul coronavirus. Experții californieni susțin că persoanele care răcesc des dezvoltă celule T care recunosc chiar și coronavirusul și ajută sistemul imunitar să lupte mai ușor cu boala. 

Deși este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra 100% această legătură dintre celulele T și lupta organismului împotriva COVID-19, cercetătorii cred că acest fenomen numit „imunitate încrucișată” ar putea fi o explicație plauzibilă pentru diferențele care apar de la om la om în cazul infecției cu noul coronavirus, pentru că în cazul unor pacienți celulele T au recunoscut imediat amenințarea coronavirusului, deși organismul nu mai avusese de-a face cu o astfel de infecție în trecut, ci doar cu infecții ușoare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai...
”Doctor de bine”. Ce ghiozdan ar trebui să poarte copiii, ca să nu le afecteze...
Dr. Craiu, despre riscul infectării la școală sau grădiniță: Lucurile nu stau...
Lucica Ghiță la ”Doctor de bine”. Convulsia febrilă, afecțiunea care îi sperie...
Oana Toader, la ”Doctor de bine”: Cum se poate depista cancerul de col uterin
Dragoș Crețoiu, la ”Doctor de bine”: Ce înseamnă o boală genetică și cum...

Urmărește-ne pe