Rafila: "Este imposibil să nu te infectezi cu Omicron. Vom avea 28.000 de cazuri noi pe zi, săptămâna viitoare"


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, pe care România îl traversează în această perioadă, ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie. „Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”, spune ministrul.


Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane  - acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. 

Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.

Este imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că este „aproape imposibil” ca o persoană să nu se infecteze cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, având în vedere gradul de transmisibilitate al acestei tulpini.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate.

Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus. El a venit pe un teren, şi asta este problema acestui virus, a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie.

Aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi dacă se reîmbolnăvesc o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc. Este o situaţie cu totul diferită”, a spus Alexandru Rafila.

El a mai precizat că panta descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2 depinde de două lucruri: numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în valul 5, pentru a ajunge la un fel de „imunitate de turmă”, şi de protejarea categoriilor vulnerabile.

Pastila anti-COVID este o soluţie pentru tratament

Ministrul a subliniat și că pastila anti-COVID este o soluţie pentru tratament, care se administrează cu precauţie şi numai după evaluarea pacientului, dar nu are rol de prevenţie.

„Noi avem o serie întreagă de aşa-zişi comunicatori în domeniul Sănătăţii, îi vedem frecvent la posturile de televiziune, pe social-media, care recomandă tot felul de produse, pe care să le iei ca să nu te îmbolnăveşti. Majoritatea acestor produse sunt foarte toxice şi mi se pare foarte curios că sunt oameni care ezită să se vaccineze, dar iau aceste produse fără rost şi se pun în pericol”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila mai explică faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost afectate în acest val, dar şi gradul de vaccinare în rândul populaţiei.

Medicul a subliniat importanţa „utilizării corecte” a măştii de protecţie sanitare. 

În ceea ce priveşte posibila adaptare a vaccinurilor la varianta virală Omicron, medicul a explicat că valul pandemiei s-a derulat cu viteză foarte mare, mai mare decât posibilitatea adaptabilităţii vaccinurilor la această tulpină, iar înainte de a putea fi administrată populaţiei noua variantă a vaccinului, poate apărea o tulpină nouă.

Lista celor 28 de spitale din Capitală unde sunt îndrumați pacienții cu forme ușoare de boală

Ministerul Sănătății anunță că a înființat centre de recoltare în mai multe spitale din Capitală pe fondul creșterii cererilor de testare.

Ministerul Sănătății anunță că a decis, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a municipiului București DSPMB, să înființeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienții simptomatici la mai multe spitale din municipiul București și județul Ilfov pe fondul creșterii cererilor de testare.

Ministerul precizează, într-un comunicat, că pacienții cu forme ușoare de boală vor fi îndrumați, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice. Ulterior li se va comunica rezultatul de către directia de sanatate publica.

"Măsuri urgente în București și Ilfov pentru creșterea accesibilității la testarea COVID-19 și pentru reducerea timpului de așteptare pentru pacienții care solicită testarea la domiciliu.

Având în vedere raportul serviciului de Ambulanță al Municipiului București și județului Ilfov (SABIF), care informează despre creșterea rapidă a solicitărilor pentru testarea la domiciliu a pacienților care prezintă simptome de infecție respiratorie, compatibile cu infecția cu SARS CoV-2 și care a dus la întârzieri care depășesc 72 de ore, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a organizat de urgență în cursul zilei o serie de teleconferințe cu secretarii de stat responsabili din Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov -SABIF și managerii spitalelor din București și Ilfov.

În momentul de față call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) înregistrează peste 2000 de solicitari pentru circa 6000 de persoane potențial infectate cu SARS Cov-2. Pentru scurtarea timpului de așteptare și pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienților COVID-19, Ministerul Sănătății a decis, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a municipiului București DSPMB, să înființeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienții simptomatici la mai multe spitale din municipiul București și județul Ilfov.

Pacienții cu forme ușoare de boală vor fi îndrumați, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice, după care se întorc la domiciliu, iar ulterior li se va comunica rezultatul de către directia de sanatate publica. Pentru pacienții nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice și acordarea asistenței medicale.

Numărul de telefon al call-center-ului DSPMB este 021 9462.

Lista spitalelor din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov care au centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infectiei cu SARS CoV-2 si programul de functionare a acestora:

Incepand din data de 23.01.2022

1. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ BUCUREȘTI: CALEA FLOREASCA NR. 8, SECTOR 1, BUCUREȘTI, orar 13:00 – 20:00

2. SPITALUL CLINIC FILANTROPIA: BULEVARDUL ION MIHALACHE NR. 11-13, SECTOR 1, BUCUREȘTI, orar 13.00 – 22.00

3. SPITALUL CLINIC DE NEFROLOGIE DR. CAROL DAVILA CALEA GRIVITEI NR. 4 – CORP B – INTRARE PRIN CURTEA INTERIOARA, SECTOR 1, BUCUREȘTI orar 08:00-20:00

4. SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENȚĂ MILITAR CENTRAL” DR. CAROL DAVILA” CALEA PLEVNEI 134, SECTOR 1, BUCUREȘTI orar 08:00-19:00

5. SPITALUL CLINIC CF2 BULEVARDUL MĂRĂȘTI NR. 63, SECTOR 1, BUCUREȘTI orar NON STOP

6. SPITALUL CLINIC DE COPII DR. VICTOR GOMOIU BD.BASARABIA, NR.21, SECTOR 2, BUCURESTI 09.00 – 20.00

7. INSTITUTUL CLINIC FUNDENI / INSTITUTUL ONCOLOGIC BUCURESTI, SOS FUNDENI, NR 258, INTRAREA SPORTULUI, SECTOR 2, BUCUREȘTI 08.00 – 20. 00

8. SPITAL MAI „PROF. DR. D. GEROTA „SOS.VASILE VASILIEVICI STROIESCU, NR 20-31, SECTOR 2, BUCUREȘTI orar 10.00 – 20.00

9. SPITAL CLINIC „NICOLAE MALAXA” SOS.VERGULUI NR. 12, SECTOR 2, BUCUREȘTI, orar 08.00 – 19.00

10. CENTRUL CLINIC DE BOLI REUMATISMALE „ION STOIA” STR. I.L. CARAGIALE NR. 17, SECTOR 2, BUCUREŞTI orar 08:00 – 18:00

11. „SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SF. STEFAN” SOS. STEFAN CEL MARE NR. 11, SECTOR 2, BUCUREȘTI orar NON STOP

12. INSTITUTUL NATIONAL DE BOLI INFECTIOASE ”PROF. DR. MATEI BALS”, STR. DR. CALISTRAT GROZOVICI NR. 1, SECTOR 2, BUCURESTI, orar NON STOP

13. SPITALUL CLINIC COLȚEA /POLICLINICA VITAN CALEA DUDEȘTI 104-122, SECTOR 3, BUCUREȘTI orar 08:00 – 20:00

14. SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI TROPICALE DR VICTOR BABES BUCURESTI SOS MIHAI BRAVU NR. 281, SECTOR 3, BUCUREȘTI orar 08:00 – 22:00

15. SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE PROF. DR. ALEXANDRU OBREGIA SOS. BERCENI NR. 10, SECTOR 4, BUCURESTI 08:00-20:00

16. SPITALUL CLINIC „PROF. DR. THEODOR BURGHELE” SOS. PANDURI 20, SECTOR 5, BUCUREȘTI, INTRAREA PENTRU CENTRU SE VA FACE PRIN STRADA ALEXANDRU VITZU orar 08.00 – 20.00

17. INSTITUTUL PNEUMOLOGIE ”MARIUS NASTA” SOS.VIILOR 90, SECTOR 5, BUCUREȘTI orar 08.00 – 20.00

18. SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA BUCURESTI, SPLAIUL INDEPENDENTEI NR. 169, BUCURESTI, SECTOR 6, BUCURESTI, orar NON STOP

19. SPITALUL MILITAR DE CAMPANIE DE NIVEL ROL2 COVID-19 (ANA ASLAN) STR. VALEA PASĂREA, ORAȘ OTOPENI, JUDEȚUL ILFOV orar 08:00-19:00

20. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ILFOV – BUL. BASARABIA 49-51, SECTOR 2, BUCURESTI, ORAR 07.00 -19.00

Incepand din data de 25.01.2022

21. SPITALUL CLINIC SF. MARIA, BDUL ION MIHALACHE 37-39, SECTOR 1, BUCUREȘTI orar 08:00 – 20:00

22. SPITALUL CLINIC NR.1 CF WITTING / AMBULATORIU DE SPECIALITATE GARA DE NORD, PIAȚA GĂRII DE NORD NR. 1-3, SECTOR 1, BUCUREȘTI orar L-V : 07.00 -15.00

23. SPIT. CL. SF. PANTELIMON, SOS. PANTELIMON 340-342, SECTOR 2, BUCUREȘTI orar 08.00-16.00, incepand din 26.01.2022

24. SPITALUL CLINIC COLENTINA STR. DR. GROZOVICI NR 2-8 – PAVILION EXTERN STB CORP C, ET 2, SECTOR 2, BUCUREȘTI, orar L -V 07.00 – 15.00

25. SPITALUL DE PSIHIATRIE TITAN DR. CONSTANTIN GORGOS BD. NICOLAE GRIGORESCU NR. 41 – CONTAINER CURTE, SECTOR 3, BUCUREȘTI, orar 8.00 -15.00

26. SPITALUL CLINIC DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE ”PROF. DR. PANAIT SIRBU” – CAMERA DE GARDA STRADA BOISOARA NR. 5, SECTOR 6, BUCUREȘTI, orar NON STOP

27. C.E.T.T.T. SF. STELIAN, STR. CRISTIAN PASCAL NR. 25-27, SECTOR 6, BUCUREȘTI orar 08:00 – 18:00

28. SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE BUFTEA, STR. STUDIOULUI NR. 5, ORAȘ BUFTEA, JUDEȚUL ILFOV, orar L-V: 08:00 – 20:00

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies